Duitslandweb logo Duitslandweb

'Mister CumEx' veroordeeld tot ruim acht jaar cel

Kort nieuws - 31 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse belastingadviseur Hanno Berger is door het gerechtshof in Wiesbaden veroordeeld tot acht jaar en 3 maanden celstraf. Ook moet hij meer dan een miljoen euro terugbetalen. Berger geldt als bedenker van de CumEx-fraude waarmee de fiscus voor miljarden is opgelicht.

Vanaf 2006 hebben aandeelhouders en banken via ingewikkelde transacties miljarden aan niet-betaalde dividendbelasting van de fiscus teruggekregen. Hanno Berger adviseerde over de lucratieve fraude. Hij heeft volgens het openbaar ministerie tussen 2006 en 2008 meegewerkt aan CumEx-deals die de staatskas voor 113 miljoen euro benadeelden. Zijn verweer is dat de constructie tot 2008 niet verboden was.

Berger is vorig jaar in Bonn ook al veroordeeld tot een celstraf voor zijn rol in de CumEx-aandelenfraude door de Hamburgse Warburg Bank. Het hof in Wiesbaden moest voor beide zaken samen een straf opleggen. De advocaat van Berger heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak, meldde het Handelsblatt dinsdag.

In 2021 bepaalde de rechter in hoogste instantie dat de CumEex-transacties belastingfraude zijn. Lees meer bij Handelsblatt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger