Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD vlak voor beslissend partijcongres op dieptepunt in peilingen

Kort nieuws - 19 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Drie dagen voor het beslissende partijcongres waarop de sociaaldemocraten stemmen over coalitieonderhandelingen met de CDU/CSU, bereikt de SPD een dieptepunt in de peilingen.

De SPD staat in de ZDF-Politbarometer op nog slechts 20 procent van de stemmen, 3 procent minder dan vorige maand. Eerder deze week stond de SPD bij opiniepeilers Forsa en Insa zelfs op rond de 18 procent. Bij de verkiezingen in september haalde de partij 20,5 procent van de stemmen, het slechtste verkiezingsresultaat ooit. In de ZDF-peiling staat de CDU op 33 procent (1 procent meer dan een maand geleden), de AfD 12 procent (onveranderd), de Groenen 12 procent (onveranderd), Die Linke 10 procent (+ 1 procent) en de FDP op 8 procent (ondervanderd).

Zondag vindt in Bonn een speciaal SPD-partijcongres plaats waarop 600 gedelegeerden mogen stemmen over coalitieonderhandelingen met de CDU en de CSU. Er is bij de sociaaldemocraten veel weerstand tegen een voortzetting van de grote coalitie (GroKo) en veel kritiek op het principe-akkoord dat de drie partijen vorige week na verkennende gesprekken presenteerden. Het is nog maar de vraag of het congres voor onderhandelingen stemt. Als ze dat niet doen, zou er opnieuw, net als na het mislukken van de Jamaica-onderhandelingen, een politieke crisis ontstaan en worden nieuwe verkiezingen waarschijnlijker. Lees meer bij Welt.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger