Helmut Kohl hangt! 

Achtergrond - 24 oktober 2003

(24 oktober 2003) Helmut Kohl is terug in Berlijn. Gisteren vond de officiële onthulling plaats van het portret van de oud-Bondskanselier in de Neue Nationalgalerie te Berlijn. Nu is het portret nog te bewonderen voor het algemene publiek, maar uiteindelijk zal Kohl komen te hangen tussen zijn voorgangers in de Kanzlergalerie van het Kanzleramt

Helmut Kohl (2x) en Albrecht Gehse "Eine tolle Begegnung", zo typeerde Helmut Kohl de samenwerking tussen hem en Albrecht Gehse, de Oost-Duitse schilder die het schilderij maakte. Het vooraf gevreesde poseren bleek reuze mee te vallen. Vier sessies van drie uur waren er voor nodig om de gelaatstrekken en het Bourgondische postuur van de oud-kanselier op het doek te krijgen. Deze uren werden gevuld met Armstrong-muziek, Pfälzer Wein en interessante gesprekken.

Het schilderij werd positief ontvangen tijdens de opening. Zo was er de CDU cultuurpoliticus Christoph Stölzl die uitriep: "Was für ein Kopf! Der Kopf eines Handwerkers, der auch denkt." Ook Chistoph Tannert, directeur van het kunstenaarshuis Bethanien is te spreken over het resultaat: "Fleisch- und Feuerfarben stehen für Lebendigkeit. Hier sitzt kein Rentner, hier sitzt der Kanzler". Tenslotte doet ook Peter-Klaus Schuster een duit in het zakje. Volgens de algemeen-directeur van de Staatliche Museen zu Berlin bezit het portret genoeg uitdrukkingskracht om alle karikaturen, die nog bestaan van de oud-politicus, te doen vergeten. Kohl lachte bescheiden bij al deze lofuitingen.

Zelf heeft Kohl te kennen gegeven nog aan het schilderij te moeten wennen. Hij beschouwt het als een zeer persoonlijke aangelegenheid en hij herkent in het schilderij trekken van zichzelf, waarvan hij het bestaan niet had vermoed. Kohl heeft het portret overigens uit eigen zak betaald. Reden hiervoor is dat het schilderij dan op een later tijdstip ook in andere musea tentoongesteld kan worden. "Im Kanzleramt ist es auf Dauer doch etwas steril", aldus de oud-kanselier.

Der Spiegel
" Was für ein Kopf"

Berliner Morgenpost
Helmut-Kohl-Porträt feierlich enthüllt

Neue Nationalgalerie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger