Duitslandweb logo Duitslandweb

Schulz wil SPD vernieuwen

Kort nieuws - 6 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-leider Schulz heeft zijn plannen voor de vernieuwing van de partij voorgesteld. Hij benoemt vier belangrijke thema's en wil meer inspraakrecht voor de leden.

De vier kernthema's die Schulz voor de SPD ziet zijn Europa; digitalisering en sociale vooruitgang; migratie en vluchtelingen; versterking van de democratie. Hij noemde de SPD bij een persconferentie in Berlijn vandaag "de Europa-partij in Duitsland". De komende weken moeten de vier thema's in verschillende werkgroepen worden besproken, die bestaan uit SPD'ers en vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen.

Schulz wil verder dat de partijbasis wordt versterkt en meer invloed krijgt, bijvoorbeeld op de keuze van de partijvoorzitter. Hij wil online-platforms inrichten, als aanvulling op de al decennia bestaande lokale partijverenigingen. De verkiezingsnederlaag komt in Schulz' plannen ook ter sprake. De scoiaal-democraten behaalden op 24 september met 20 procent het slechtste verkiezingsresultaat ooit. 

De SPD-partijtop heeft vanmorgen met de plannen ingestemd. Ze worden op het partijcongres begin december besproken. Eind dit jaar moet de partij dan een 'Kompass 2018' hebben.

Schulz uitte ook nog kritiek op de coalitie-onderhandelaars, die hij ijdel noemde en die volgens hem in hun gesprekken alleen maar hun verschillen benadrukken. Lees meer bij Süddeutsche.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger