De nieuwe liefde tussen Rem Koolhaas en Berlijn
Ambassade, tentoonstelling en prijs

Achtergrond - 17 november 2003

(17 november 2003) "Dit gebouw had niet in Nederland kunnen staan." Met deze woorden besloot Rem Koolhaas afgelopen zaterdag de eerste publieke rondgang door 'zijn' ambassade aan de Klosterstraße, hoek Rolandufer in Berlijn. Want wat is een gebouw nou helemaal? Niets, volgens de even innovatieve als dwarse toparchitect. Tenminste, zolang het niet tot leven wordt gekust door de omgeving. De nieuwe Nederlandse ambassade moest van Koolhaas zó begeerlijk en transparant zijn, dat de dramatische geschiedenis van Berlijn in haar wanden en wandelgangen gevoeld zou kunnen worden.

De tentoonstelling zou samenvallen met de officiële opening van de Nederlandse ambassade, maar deze moest naar komend voorjaar worden verschoven. Voor Koolhaas maakt dat niets uit: hij ziet 'Content' vooral in het perspectief van nieuwe projecten, zoals zijn gebouw voor de Chinese staatstelevisie in Peking. De massieve, tweepotige toren wordt een van de grootste gebouwen ter wereld. Op de tentoonstelling is deze toren in vele gedaanten aanwezig en ook te koop: als Koolhaas-mascotte.

Annemieke Hendriks is freelance journaliste en schrijft voor Nederlandse en Duitse kranten

Berliner Zeitung
'Ein heiterer Bau im strengen Berlin'


Tentoonstelling 'Content- Rem Koolhaas/OMA/AMO, Bauten, Projekte und Konzepte seit 1996',  t/m 18 januari 2004 in de Berlijnse Neue Nationalgalerie.

Rem Koolhaas OMA-AMO, 27 maart t/m 31 juli in de Rotterdamse Kunsthal.

Bij het NAi zijn twee nieuwe publicaties verschenen over het werk van Koolhaas, zie NAi-publishers.

Foto's: Nederlandse ambassade. Klik hier voor meer foto's.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger