Duitslandweb logo Duitslandweb

Jamaica-partijen zijn het niet eens over of ze het eens zijn

Kort nieuws - 25 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU, de FDP en die Grünen zijn het eens geworden over hun financiële beleid, lieten ze weten. Maar de resultaten van de onderhandelingen interpreteren ze elk op hun eigen manier. Ook over Turkije zijn ze het niet eens.

De onderhandelaars willen vasthouden aan de sluitende begroting, de schwarze Null zoals die in Duitsland heet. Dat staat in een nota waar ze het na uren onderhandelen over eens zijn geworden. Ook staat in de nota dat de solidariteitstoeslag, een heffing die alle Duitsers betalen voor de opbouw van Oost-Duitsland, wordt afgebouwd. Volgens Groenen-onderhandelaar Trittin is de sluitende begroting echter nog niet vastgelegd, maar is het een streven, afhankelijk van de vraag of die te financieren is. En terwijl FDP-onderhandelaar Kubicki meldt dat de Soli nog deze regeringsperiode wordt afgeschaft, zegt Trittin daarover "zeer pessimistisch" te zijn, zeker als er een sluitende begroting moet komen. 

Over Turkije zijn de partijen het ook niet eens. De CSU wil dat de toetredingsonderhandelingen van Turkije tot de EU worden stopgezet. De Groenen willen dat niet. De onderhandelingen afbreken vinden zij een verkeerd signaal.

CDU/CSU, FDP en Groenen onderhandelen over een zogenoemde Jamaica-coalitie, genoemd naar de kleuren van de Jamaicaanse vlag, zwart-geel-groen. Het is de eerste keer dat zo'n coalitie op landelijk niveau wordt uitgeprobeerd. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger