Duitslandweb logo Duitslandweb

Jamaica-onderhandelaars moeten het komende nacht eens worden

Kort nieuws - 16 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU, de FPD en de Groenen zijn het nog steeds niet eens over migratie en klimaatbeleid. Toch moeten ze er voor vrijdag uit zien te komen: dan moeten ze een voorstel voorleggen aan hun achterban. 

Naast onenigheid over vluchtelingenbeleid en kolencentrales zijn de partijen er ook nog niet niet uit bij de verkeerspolitiek het financiële  beleid. Vooral de CDU en de Groenen maken elkaar verwijten, ze vinden allebei dat de ander niet genoeg bereid is tot compromissen. FDP-onderhandelaar Kubicki was woensdagavond sceptisch en sprak van "een orkaan" die over Jamaica trekt. Over digitalisering en onderwijs zijn de partijen het wel eens. Vrijdag willen de onderhandelaars een voorstel aan hun partijen voorleggen, die op basis daarvan moeten instemmen met officiële coalitie-onderhandelingen. De Sondierungsgespräche die de partijen nu voeren, zijn verkennend. De Groenen leggen het voorstel zelfs voor aan een partijcongres. 

Dat de vorming van een Jamaica-coalitie moeilijk is, was van het begin af aan duidelijk. De drie partijen denken heel verschillend over belangrijke issues en hebben ook heel verschillende stijlen en achtergronden. Maar een andere meerderheidsregering bleek na de Bondsdagverkiezingen van 24 september niet mogelijk, omdat de SPD besloot in de oppositie te gaan. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger