Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritische vragen van live-publiek aan Merkel in ARD-Wahlarena

Kort nieuws - 12 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Problemen in de zorg, de landbouw, met de pensioenen, discriminatie, angst voor Überfremdung, de relatie met Turkije, de dieselaffaire - het kwam allemaal aan bod in de Wahlarena van de ARD. Daarin hadden Duitse kiezers de gelegenheid Merkel live op tv vragen te stellen. 

Merkel beantwoordde de vragen ontspannen en zo concreet mogelijk. Ze verwees vaak naar bestaand of gepland beleid, maar kon daarmee niet iedereen overtuigen. Direct aan het begin, na een vraag van een jongen uit Beieren, zei ze dat ze tegen een bovengrens voor het aantal vluchtelingen is en blijft. De Beierse zusterpartij CSU wil wel zo'n bovengrens. Een andere jongeman was uiterst kritisch over de zorg in Duitsland, benoemde de mensonterende omstandigheden in verzorgingshuizen en vroeg waarom Merkel daar de afgelopen 12 jaar niet meer aan gedaan heeft. Merkel verwees naar maatregelen die al genomen zijn en die nog komen, maar overtuigde de vraagsteller niet. In de studio ontstond beroering toen een man uit het Oost-Duitse Thüringen zei bang te zijn voor Überfremdung, te veel invloed van buitenlanders door de komst van asielzoekers. Merkel antwoordde onder meer dat ze bezig is de oorzaken voor vlucht aan te pakken en verzekerde de man dat hij zich geen zorgen hoefde te maken over zijn kinderen. Tegen het publiek, dat met misprijzen op de vraag van de man reageerde, zei ze dat ook hij zijn zorgen mag uiten. Bekijk de uitzending bij Tagesschau.de en lees meer bij Süddeutsche.de en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.


Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?


Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger