Duitslandweb logo Duitslandweb

Zoektocht naar definitieve opslagplaats kernafval begint officieel

Kort nieuws - 6 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na jarenlange strijd begint Duitsland officieel met de zoektocht naar een definitieve opslagplaats voor kernafval.

De speciaal daarvoor opgerichte Bundesgesellschaft für Endlagerung (BGE) is dinsdag met haar werk begonnen. De opslagplaats moet in 2031 gevonden zijn. Een ambitieus plan, aldus minister van Milieu Hendricks (SPD). Ook critici betwijfelen of dat lukt. De zoektocht naar een definitieve opslagplaats moet een eind maken aan de al meer dan 30 jaar durende strijd over de geschiktheid van de opslag in Gorleben (Nedersaksen), waar het afval tijdelijk ligt opgeslagen en die lange tijd gold als definitieve opslagplaats. 

De afgelopen jaren heeft een commissie onderzocht waaraan de nieuwe opslagplaats moet voldoen. Vorig jaar formuleerde die de criteria waarmee de BGE nu aan de slag gaat. Zo moet het kernafval een miljoen jaar kunnen worden opgeslagen, in een ondoorlaatbare gesteentelaag. Zout, klei en graniet komen in aanmerking. Volgens het principe van de 'witte landkaart' komt in eerste instantie elke plaats in Duitsland in aanmerking, daarna worden gebieden die niet geschikt zijn uitgesloten, bijvoorbeeld als er aardbevingsgevaar is. Uiteindelijk beslissen de Bondsdag en de Bondsraad over de definitieve opslagplaats. Lees meer bij Handelsblatt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger