Duitslandweb logo Duitslandweb

G20-top: 'geen doorbraak', maar ook 'geen mislukking'

Kort nieuws - 10 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De wereldleiders mogen dan bij de G20-top in Hamburg niet voor een doorbraak hebben gezorgd, een mislukking is de top niet, concluderen Duitse media. Al is er ook kritiek op "het onvermogen" van de regeringsleiders.

Was de G20-top alle inspanningen en de chaos en het geweld in Hamburg waard, vraagt Spiegel Online. De nieuwssite beantwoordt de vraag met ja. Er is geen doorbraak bereikt in de thema's die zijn besproken - zie de samenvatting hieronder - maar de bondsregering vindt dergelijke topontmoetingen de moeite waard en, zo voegt Spiegel Online toe, alleen als wereldleiders samenkomen, kunnen in persoonlijke gesprekken allianties worden gesmeed. Wie weet wat het lange gesprek tussen Trump en Poetin in Hamburg nog oplevert, een wapenstilstand voor het zuiden van Syrië hebben ze in ieder geval bereikt. Lees meer bij Spiegel Online 

De G20-top was geen mislukking, kopt de Frankfurter Allgemeine Zeitung in haar commentaar. Net als Spiegel Online benadrukt de site het belang van persoonlijke ontmoetingen van de wereldleiders en noemt ook als voorbeeld die van Trump en Poetin. Die persoonlijke contacten "zijn vandaag belangrijker dan ooit", ook met het oog op de ontwikkelingen in Noord-Korea. Lees meer bij FAZ.net

Het Handelsblatt trekt een andere conclusie: "Als meer dan 20.000 politieagenten niet genoeg zijn een gesprek van zo'n 20 overwegend door de bevolking gekozen regeringsleiders te beschermen, moet er iets veranderen." De krant sluit zich aan bij het voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Gabriel om de G20-top voortaan bij de Verenigde Naties in New York te organiseren. Het Handelsblatt is ook kritisch over "het onvermogen" van de regeringsleiders tot een gesprek te komen. "Of moeten we de in de Hamburger slotverklaring door nachtenlange onderhandelingen bereikte minimale consensus serieus een gespreksresultaat noemen?" De afspraken kunnen de landen zich over een week al niet meer herinneren, "laat staan dat ze zich eraan houden". Lees meer bij Handelsblatt.de

De belangrijkste punten uit de slotverklaring van de G20:
Handel: de landen hebben zich uitgesproken tegen protectionisme maar daarmee is het nog geen verklaring voor vrijhandel. Zo zijn er concessies gedaan aan president Trump, die beschermende handelsmaatregelen voor de VS wil. Er is een Hamburger Aktionsplan afgesproken voor economische groei.
Klimaat: De VS zijn uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt en komen daar niet op terug. De andere landen houden zich wel aan het akkoord, hoewel de Turkse president Erdogan na afloop van de top in twijfel trok of het Turkse parlement het akkoord wel zal ratificeren.  
Strijd tegen terrorisme: De inlichtingendiensten en justitiële instanties van de landen gaan meer en beter samenwerken om terreur tegen te gaan.
Vluchtelingen en mensenhandel: alle landen willen tegen mensenhandel optreden. Ook willen ze de vluchtoorzaken aanpakken, onder meer door de economische omstandigheden te verbeteren in de landen waarvandaan mensen vluchten en in de landen waar ze doorheen trekken.
Afrika: De G20-landen hebben zich uitgesproken voor een partnerschap met Afrika, een initiatief van Duitsland. De economische omstandigheden moeten er worden verbeterd, onder meer met hulp van particuliere investeerders. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger