SPD-kettingbrief moet Schröder ten val brengen
Nieuws

Achtergrond - 5 augustus 2004

(5 augustus 2004) Een aantal SPD-leden bereidt volgens verschillende Duitse media een kettingbrief aan de partijbasis voor, waarin opgeroepen wordt Gerhard Schröder ten val te brengen. Ook de vakbonden vallen de hervormingspolitiek van de rood-groene regering opnieuw aan. De resultaten van het beleid blijven uit, vinden zij, en daarom zijn de steeds drastischere maatregelen "niet sociaal" en "wekken zij bij de bevolking steeds meer woede".

De voorzitters van de vakbonden IG Metall en ver.di, Jürgen Peters en Frank Bsirske hebben zich in hun brieven aan de ver.di-afdelingen en aan SPD-partijvoorzitter Franz Müntefering gedistantieerd van het regeringsbeleid. De hervormingspolitiek is volgens hen de oorzaak van de "grote kloof" die is ontstaan tussen de SPD en "een groot deel van haar aanhangers". Het hervormingsprogramma Agenda 2010 levert niet de voorspelde en gewenste resultaten op, en dat leidt "bij steeds meer mensen tot onbegrip en woede", aldus Peters in zijn brief aan Müntefering.

De Duitse bevolking is inderdaad verontrust, blijkt uit een onderzoek dat het Forsa-Institut uitvoerde voor het weekblad Stern. Voornamelijk de nieuwe werkloosheidsuitkering, die op 1 januari 2005 moet ingaan, boezemt veel mensen angst in. Volgens dit Arbeitslosengeld II (ALG II) geheten programma worden bijstand en werkloosheidsuitkering samengevoegd, waardoor langdurig werklozen er duidelijk op achteruit gaan. Zij krijgen een uitkering op bijstandsniveau. Er kleven echter nog veel haken en ogen aan de nieuwe wet. Onduidelijk is bijvoorbeeld nog of het geld aan het begin van de maand (zoals bij de bijstand) of aan het eind van de maand (zoals bij de werkloosheidsuitkering) zal worden uitbetaald. Dat is voor werklozen relevant, omdat ze het risico lopen in januari 2005 geen geld te krijgen.

Ook worden ontvangers van ALG II gekort op de kinderbijslag als blijkt dat hun kinderen meer dan 750 euro bezitten. Met deze maatregel moet worden voorkomen dat ouders eigen vermogen op de spaarbankboekjes van hun kinderen parkeren. Het plan om het vermogen van kinderen van werklozen te gaan controleren, wekt echter grote beroering in Duitsland. Gemiddeld hebben Duitse jongeren 762 euro op hun rekening staan, meer dus dan is toegestaan. Zij kunnen echter niet verplicht worden dit geld aan hun ouders te geven, omdat kinderen niet onderhoudsplichtig zijn voor hun ouders.

De werkloosheid bereikte vorige maand ook nog eens de hoogste stand sinds de hereniging in 1990. In totaal zijn er nu 4,36 miljoen werklozen in Duitsland, een percentage van 10,5 procent.

De SPD-partijleden die de kettingbrief voorbereiden, willen nu de SPD-kandidaten voor de komende deelstaats- en gemeenteraadsverkiezingen zover te krijgen dat ze het hervormingsbeleid van hun eigen bondskanselier publiekelijk afkeuren, om daarmee Schröders positie onhoudbaar te maken.

Süddeutsche Zeitung
SPD-Kettenbrief ruft zu Schröders Sturz auf
Zahlen! Nicht zahlen! Doppelt zahlen!

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Viele Meinungen, keine Lösung

Die Welt
Zahltermin für Langzeitarbeitslose noch offen
Höchste Juli-Arbeitslosigkeit seit der Wiedervereinigung

Der Spiegel
SPD-Kettenbrief ruft zum Sturz Schröders auf
Eine Partei, drei Meinungen

Financial Times Deutschland
Aufruhr um Kinder-Regelung bei Joblosen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger