Duitslandweb logo Duitslandweb

Verraste en bezorgde reacties op Petry's videoboodschap

Kort nieuws - 20 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Binnen de AfD is verrast gereageerd op de videoboodschap van partijvoorzitter Frauke Petry waarin ze meedeelt dat ze niet beschikbaar is voor het lijsttrekkerschap. De Zentralrat der Muslime waarschuwt voor een verdere radicalisering van de partij.

Jörg Meuthen, mede-voorzitter van de AfD naast Petry, was niet van haar besluit op de hoogte, liet hij gisteravond weten. Nu Petry afziet van het lijsttrekkerschap is dat conflictthema voor het partijcongres komend weekend in Keulen van de baan, zegt hij. Al maanden heerst er strijd over het lijsttrekkerschap. Veel AfD-bestuursleden wilden een team van lijsttrekkers, met naast Petry Alexander Gauland, die bekend staat om zijn extremere rechtse standpunten. Petry wilde dat niet. Meuthen zelf wil geen lijsttrekker worden. Het zal de partij geen moeite kosten een goed team samen te stellen, zegt hij. Andere AfD-politici, zoals de Berlijnse voorzitter Padzerski, stellen zich achter Petry op. Padzerski kan zich ook een campagne zonder lijsttrekkers voorstellen, zei hij vanmorgen bij het ARD-Morgenmagazin. Hij wil, net als Petry, dat het komend weekend over de koers van de partij gaat, die meer op het politieke midden gericht moet zijn. AfD-leider in Saksen-Anhalt André Poggenburg, die tot het rechterkamp wordt gerekend, wil het juist niet over de algemene koers hebben. Hij wil een lijsttrekkersteam waarin de "verschillende stromingen" binnen de partij vertegenwoordigd zijn.

De Zentralrat der Muslime waarschuwt voor een verdere radicalisering van de AfD nu Petry afziet van het lijsttrekkerschap. Daarmee is de weg vrij voor nog meer anti-islamisme, aldus de raad. Petry was nog bereid tot een kritische dialoog met de Duitse moslimraad, andere leden van het partijbestuur weigeren dat, aldus voorzitter Ayman Mazyek. Lees meer bij Spiegel Online, FAZ.net (AfD-reacties) en FAZ.net (moslimraad)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Interview: politiek filosoof Luuk van Middelaar over Schulz en over Merkels plannen voor Europa

Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Interview: DIA-wetenschapper Hanco Jürgens was bij campagneoptredens van Merkel en Schulz.

Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Nu de FDP en de AfD in de Bondsdag komen, verandert het Duitse politieke landschap de komende jaren.

Lees meer

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

De ARD houdt geen peilingen in de laatste verkiezingsweek. De zender wil kiezers niet beïnvloeden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger