Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-voorzitter Petry ziet af van lijsttrekkerschap

Kort nieuws - 19 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-voorzitter Frauke Petry ziet af van het lijsttrekkerschap voor de Bondsdagverkiezingen. Het is een verrassende wending in de machtsstrijd die in de partij gaande is. Komend weekend beslist de AfD op een partijcongres in Keulen over het lijsttrekkerschap.

Petry zegt vandaag in een videoboodschap dat het bij het partijcongres in Keulen over de thema's moet gaan en niet over personen. De AfD heeft een goede strategie nodig, zegt ze. Het beeld van de partij moet niet steeds worden bepaald door "niet afgestemde - dus voor de partijleiding volledig verrassende - maximale provocaties van een paar representanten". Daarmee doelt Petry onder meer op Björn Höcke, die met verschillende uitspraken overduidelijk associaties met het nationaal-socialisme heeft gewekt. Daarmee schrikt de partij kiezers af, vindt Petry. Ze wil van de AfD een "burgerlijke volkspartij" maken die de komende jaren in staat moet zijn coalities met andere partijen aan te gaan.

Binnen de AfD is al langer een machtsstrijd gaande tussen het kamp van Petry aan de ene kant en AfD'ers als Alexander Gauland en Höcke aan de andere kant. Zij staan bekend om hun extreme standpunten en willen meer invloed in de partij. Petry wilde het liefst alleen AfD-lijsttrekker worden - al heeft ze dat nooit zo direct gezegd - maar andere bestuursleden willen een team van lijsttrekkers, met bijvoorbeeld Alexander Gauland naast Petry. Ook de leden hebben zich in een online-peiling eerder dit jaar voor een team van meerdere lijsttrekkers uitgesproken. De AfD is in de afgelopen weken in de peilingen gezakt van rond de 12 procent naar rond de 8 procent. Op het partijcongres in Keulen wil de AfD komend weekend het verkiezingsprogramma vaststellen en bepalen wie de lijsttrekkers worden. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Campagne':

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Van Middelaar: ‘Het Schulz-effect heeft me verbaasd’

Interview: politiek filosoof Luuk van Middelaar over Schulz en over Merkels plannen voor Europa


Lees meer

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

'Schulz spreekt met schwung, Merkel imponeert'

Interview: DIA-wetenschapper Hanco Jürgens was bij campagneoptredens van Merkel en Schulz.


Lees meer

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

AfD en FDP maken verkiezingen spannend

Nu de FDP en de AfD in de Bondsdag komen, verandert het Duitse politieke landschap de komende jaren.


Lees meer

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

ARD blijft erbij: geen peiling in laatste verkiezingsweek

De ARD houdt geen peilingen in de laatste verkiezingsweek. De zender wil kiezers niet beïnvloeden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger