Boete voor politieman die dreigde met folter
Nieuws

Achtergrond - 20 december 2004

(20 december 2004) De voormalige vice-korpschef van de politie in Frankfurt Wolfgang Daschner is veroordeeld tot een voorwaardelijke boete. Draschner dreigde tijdens het verhoor de verdachte Magnus Gäfgen, die de elfjarige bankierszoon Jacob von Metzler had ontvoerd, te folteren. Dit leidde tot een storm van protest in Duitsland. De straf voor de politieman is dan ook verrassend mild.

De 61-jarige Daschner werd vandaag door de rechtbank in Frankfurt schuldig bevonden aan het ongeoorloofd uitoefenen van dwang. Normaal gesproken staat daar een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar voor, maar vanwege de bijzondere omstandigehden is Daschner een lichtere straf opgelegd. Hij dreigde geweld te gebruiken tegen Gäfgen om hem te dwingen de verblijfplaats van de ontvoerde jongen bekend te maken. De jongen was toen al omgebracht door de ontvoerder, maar dat kon de politie toen nog niet weten.

De boete van 10.800 euro is voorwaardelijk opgelegd. Een hoofdcommissaris die Gäfgen daadwerkelijk bedreigde, heeft een voorwaardelijke boete van 3600 euro opgelegd gekregen. Overigens is Daschners carrière door deze zaak voorbij en komt er nog een disciplinaire zaak tegen hem.  

Der Spiegel
Ehrenwerte Motive, mildes Urteil

Die Welt
Geldstrafe im Daschner-Prozeß

ZDF Heute
Frankfurter Polizisten werden nicht bestraft

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger