Duitslandweb logo Duitslandweb

CSU benoemt Merkel tot lijsttrekker; SPD loopt in

Kort nieuws - 6 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CSU heeft kanselier Merkel vandaag op een partijtop benoemd tot lijsttrekker voor de Bondsdagverkiezingen op 24 september. De CDU deed dat al in december. Beide partijen zijn zondag en vandaag bijeen op een partijcongres waar ze eenheid willen uitstralen, zeker nu de SPD het zo goed doet in de peilingen. Sinds het aantreden van lijsttrekker Martin Schulz is de SPD flink gestegen. In de nieuwste peiling van onderzoeksbureau Emnid van 4 februari staat ze op 29 procent en de CDU/CSU op 33 procent. Daarmee is het verschil tussen beide partijen in een week van 14 procent teruggebracht naar nog slechts 4 procent. De CDU en de CSU willen zich op de top in München vandaag vooral richten op wat hen bindt. Zo komt het vluchtelingenbeleid niet ter sprake. Daar maken ze al meer dan een jaar ruzie over. De CSU wil een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat Duitsland toelaat, Merkel weigert zo'n bovengrens te noemen. Ook over mogelijke coalities is er onenigheid. Zo wil de CDU de optie openhouden na de verkiezingen een coalitie met Bündnis 90/Die Grünen aan te gaan. Daar voelt de CSU niets voor. Lees meer bij Spiegel Online (SPD-peiling), tagesschau.deFAZ.net en Süddeutsche.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger