Kinderen in Duitsland zijn tevreden
Nieuws

Achtergrond - 10 mei 2005

De grote meerderheid van de kinderen in Duitsland is veel tevredener en optimistischer over het leven dan werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van het Deutsche Jugendinstitut (DJI). Ondanks het feit dat eenderde van de Duitse kinderen in een niet-kindvriendelijke omgeving opgroeit, voelen de meeste kinderen zich "okay" thuis en op school.

In opdracht van het Duitse Familieministerie deed het DJI twee jaar lang onderzoek naar het dagelijks familieleven van kinderen in Duitsland. Nieuw aan het onderzoek was dat niet alleen ouders naar hun mening werden gevraagd, maar ook de kinderen zelf. Aan het onderzoek deden zo'n 1100 families met kinderen tussen de vijf en de twaalf jaar oud mee. 

Eenderde van de Duitse kinderen woont in kleine woningen waar weinig mogelijkheden zijn om te spelen. Vaak kunnen deze kinderen ook niet buiten spelen omdat er te veel verkeer is. Dit zijn meestal kinderen van ouders met een lager inkomen. Desalniettemin hebben de meeste kinderen een positief zelfbeeld. Bijna alle acht- en negenjarigen voelen zich "okay" en hebben meestal een goed humeur. Ruim 80 procent gaat graag naar school. Driekwart van de Duitse kinderen leeft met beide biologische ouders samen. Slechts 2 procent van de kinderen gaf aan het thuis niet fijn te vinden. De verschillen tussen Oost- en West-Duitse kinderen bestaan er vooral in, dat Oost-Duitse kinderen vaker en langer naar de crèche en de naschoolse opvang gaan.

Overigens worden in Duitsland steeds minder kinderen geboren. Het aantal mensen tussen de twintig en de 39 jaar oud dat kinderen wil, neemt zeer snel af. Voor veel Duitsers gaan opleiding en carrière voor.

Minister van Justitie Brigitte Zypries (SPD) wil het alimentatierecht hervormen. Daar is oppositiepartij CDU het mee eens. De bedoeling is dat de positie van het kind uitgangspunt wordt bij het betalen van alimentatie. Als degene die alimentatie moet betalen niet genoeg verdient, moet eerst geld voor het kind vrijkomen en dan pas voor de (ex-)partner. Bovendien moet het juridisch mogelijk worden de hoogte van de alimentatie te beperken. Vooral als een huwelijk niet lang heeft geduurd mag het niet langer meer vanzelfsprekend zijn dat de ex-partner de levensstandaard ten tijde van het huwelijk moet kunnen behouden. Als diegene zelf kan werken hoeft er niet zo'n hoge alimentatie te worden betaald.

Die Welt
Mehrheit deutscher Kinder ist zufrieden

Spiegel Online
Warum Deutschland die Kinder ausgehen
CDU mahnt großen Wurf an

ZDF Heute
Deutschland - wenig kindgerecht

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger