EU-problemen worden verkiezingsthema
Nieuws

Achtergrond - 17 juni 2005

(17 juni 2005) Nog voor de Europese regeringsleiders gisteren tot een pauze in het ratificatieproces voor de Europese grondwet besloten, werd een discussie over dit thema in de Bondsdag al snel een verkiezingsdebat. Kanselier Schröder (SPD) en zijn partijvoorzitter Müntefering verweten oppositieleider Merkel (CDU) niet in staat te zijn een goed buitenlands en Europees beleid te kunnen voeren.  

Gisteren besloten de Europese regeringsleiders in Brussel een speciale top over de crisis in de Europese Unie te beleggen in juni 2006. Tot die tijd worden de regeringsleiders geacht na te denken over de oorzaken voor de geringe steun in de Europese bevolking voor de Unie. Na het nee van Nederland en Frankrijk tegen het Europese grondwettelijke verdrag zal de ratificatie daarvan niet meer in november 2006 kunnen plaatsvinden, zoals gepland. Voorzitter van de Europese Raad Juncker verwacht die ratificatie niet meer voor halverwege het jaar 2007. Groot-Brittannië, Portugal en Denemarken hebben het ratificatie-proces in hun land inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld. 

Vandaag onderhandelen de Europese regeringsleiders in Brussel verder over de begroting van de Europese Unie voor de periode 2007 tot en met 2013. Ook dat worden moeilijke onderhandelingen, omdat zowel Nederland als Groot-Brittannië een probleem hebben met de hoogte van hun bijdrage. Groot-Brittannië houdt vast aan de korting in de bijdrage die het levert aan de EU, terwijl de meeste andere landen willen dat het land meer gaat betalen dan nu het geval is.

Slechte dienst

Tijdens een debat over de EU-crisis gisteren in de Bondsdag verweet kanselier Schröder oppositieleider Merkel de Engelse premier Blair te hebben gezegd dat Groot-Brittannië de korting wat haar betreft kon houden. Dat had een Engelse krant gemeld. "Daarmee heeft u Juncker en Duitsland een hele slechte dienst bewezen", aldus Schröder. Merkel liet zich over deze vermeende uitspraak niet uit, maar pleitte in plaats daarvan tegen het EU-lidmaatschap van Turkije. Merkel wil dat dit land een "geprivilegeerd partnerschap" krijgt aangeboden. "Het is onverantwoordelijk", hield ze Schröder voor, "vijftien jaar met Ankara te onderhandelen, wetend dat aan het eind sommige landen in de EU tegen de toetreding zullen stemmen."

Desalniettemin wil ze, net als CSU-voorzitter Edmund Stoiber gisteren in België tijdens een bijeenkomst van christen-democratische regeringsleiders zei, wel dat de onderhandelingen over toetreding van Turkije zoals gepland op 3 oktober zullen beginnen. Tenslotte weten CDU en CSU ook dat ze rekening moeten houden met afspraken die al gemaakt zijn als ze na de verkiezingen aan de macht zouden komen, aldus het Duitse opinieweekblad Der Spiegel

Schröder en Müntefering maakten het Merkel zwaar tijdens het debat. "Mevrouw Merkel, het vertegenwoordigen van Duitse en Europese belangen in de wereld kunt u niet", aldus de SPD-voorzitter. Toen ze de Nederlandse schrijver Leon de Winter citeerde, die had gezegd dat de Nederlandse bevolking nee tegen de Europese grondwet had gestemd om de EU te beschermen, werd ze door SPD-fractieleden zelfs ronduit uitgelachen. Merkel ging echter niet op de verwijten in.

Opiniepeiling

Uit een opiniepeiling van onderzoeksbureau Infratest/Dimap blijkt overigens dat inmiddels een meerderheid van de Duitse bevolking tegen de Europese grondwet is: 44 procent zou nee stemmen, 42 procent is ervoor. In mei zou 59 procent van de Duitsers nog voor hebben gestemd. Overigens is in Duitsland geen referendum over de Europese grondwet gehouden, maar heeft het parlement haar in mei geratificeerd.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Spiegel Online
Warmlaufen für den Wahlkampf
Regierungschefs legen Ratifizierungsprozess auf Eis

ZDF Heute
Bewegung auf dem EU-Gipfel
Und nach dem Gipfel?

FAZ.NET 
Nur eine Denkpause für Europa

Die Welt
EU will Denkpause zu Verfassung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger