FC Bayern en nationaal elftal maken ruzie
Nieuws

Achtergrond - 3 juni 2005

(3 juni 2005) Een ruzie tussen Bayern München en het Duitse nationale elftal dreigt uit de hand te lopen. Afgelopen week werd het nieuwe stadion van FC Bayern, de Allianz Arena, geopend met een wedstrijd tussen het thuisteam en het nationale elftal. Sindsdien schelden vertegenwoordigers van beide teams elkaar uit. De Duitse voetbalbond DFB probeert de ruzie te sussen, uit angst dat het de wedstrijd van het nationale team tegen Noord-Ierland negatief zal beïnvloeden.

De opening van de Allianz Arena had een groot feest moeten worden, maar het heeft een grote scheldpartij tot gevolg. De keeper die in het doel van het nationale elftal stond, Jens Lehmann, werd door het FC Bayern-publiek tijdens de wedstrijd met spreekkoren uitgescholden. Lehmann is de concurrent van Oliver Kahn, de keeper van Bayern München, die ook eerste keeper van het nationale team is.

"Klinsmann, schmeiss den Lehmann raus", was nog één van de vriendelijkere spreekkoren die de keeper zich moest laten welgevallen. Bij elk balcontact werd Lehmann uitgejouwd, en toen hij tegen Bayern-speler Bastian Schweinsteiger opbotste waardoor die viel, bereikte de opgehitste stemming in het stadion een hoogtepunt. Lehmann speelde niet goed, maar zei na afloop van de wedstrijd dat dit niet aan de stemming in het stadion lag. "Ik ben fluitpartijen wel gewend. Ik had gewoon geen goed spelritme", aldus de keeper.

De teammanager van het nationale elftal, Oliver Bierhoff, was echter wel kwaad op Bayern München. "Dit is echt een klotestreek. Wij waren hier te gast en wilden feest vieren. Dan kan ik niet accepteren dat Jens zo wordt uitgescholden. FC Bayern had moeten ingrijpen", reageerde hij direct na de wedstrijd. Er had op zijn minst iets in het stadion kunnen worden omgeroepen, vindt Bierhoff, om aan de scheldpartij een eind te maken.

Dit schoot de voorzitter van Bayern München Karl-Heinz Rummenigge weer in het verkeerde keelgat en ook hij uitte zijn kritiek in niet mis te verstane woorden: "Bierhoff moet zich met zijn eigen rotzooi bemoeien." Volgens Rummenigge heeft de teammanager van het nationale elftal zich wel vaker onterecht gemengd in de zaken van Bayern München. "Ik kan hem alleen maar waarschuwen dat hij zich voortaan niet meer over zaken moet uitlaten die hem niks aangaan, anders gaat het een keer mis."

De ruzie is onderdeel van een machtsstrijd tussen beide teams. De nieuwe trainers van het nationaal elftal, Jürgen Klinsmann en Bierhoff, zijn niet meer zo op FC Bayern gericht als hun voorganger Rudi Völler. Bovendien frustreert het de Beierse club dat het nationale team steeds meer aandacht krijgt in de aanloop naar de wereldkampioenschappen voetbal volgend jaar in Duitsland. FC Bayern wil komend seizoen de Champions-Leaugetitel binnenhalen en vindt dat dit meer aandacht verdient.

Ondertussen raakte de voorbereiding van de wedstrijd van het nationale elftal tegen Noord-Ierland komende zaterdag door de ruzie op de achtergrond. Dat gaat de DFB te ver. Voorzitters Gerhard Mayer-Vorfelder en Theo Zwanziger waarschuwen de teams de strijd te staken: "Met geruzie in de krant worden we geen wereldkampioen."

Spiegel Online
Bierhoff sauer auf die Bayern
Rummenigge droht Bierhoff

Die Welt
"Mit Streitereien werden wir nicht Weltmeister"

ZDF Heute
Lehmanns Trauer nach dem Spießrutenlauf

Frankfurter Rundschau
Bierhoff lässt sich nicht einschüchtern

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger