Mannschaft in malaise
Nieuws

Achtergrond - 13 oktober 2005

(13 oktober 2005) Jürgen Klinsmann, de bondscoach van het Duitse nationale voetbalelftal, heeft veel kritiek te verduren gehad na de verloren wedstrijd tegen Turkije, afgelopen zaterdag. Zelfs Franz Beckenbauer, die in Duitsland een status geniet als Johan Cruijff in Nederland, kon het niet laten om Klinsmann van ‘advies’ te voorzien. Gisterenavond speelde de Mannschaft een matige wedstrijd tegen China. Het Duitse elftal won met 1-0, maar werd desondanks uitgefloten door het ontevreden Hamburgse publiek.

Het Duitse voetbalelftal heeft een teleurstellende oefenreeks achter de rug. Voetbaltijdschrift Kicker noemt het “beangstigend”: “2-2 met een hoeveelheid geluk tegen Nederland, 0-2 in Slowakije, 4-2 tegen een gebrekkig team uit Zuid-Afrika, 1-2 tegen Turkije – zelfs een doelpuntenfestijn tegen China in Hamburg kan de schade niet herstellen”.

Na het 1-2 verlies in Istanbul maande Franz Beckenbauer, in zijn column in boulevardkrant de Bild Zeitung, de Duitse bondscoach de adviezen van de andere experts in Duitsland niet in de wind te slaan. Volgens ‘Der Kaiser' moet “Klinsmann zich ook láten helpen. Dat betekent, over welgemeende adviezen nadenken om op die manier zwakke punten uit de weg te ruimen”.

Er is de afgelopen tijd veel kritiek op Klinsmann geweest omdat hij vanuit zijn woonplaats Los Angeles te weinig contact zou hebben met de Duitse velden. Beckenbauer gaf Klinsmann het advies om het komende jaar vaker in Duitsland te verblijven, al was het maar om de kritiek voor te zijn. Klinsmann komt niet op bezoek in de Duitse stadions en heeft volgens de critici daarom te weinig contact met het Duitse voetbal. De bondscoach pareert deze kritiek steevast met het argument dat Guus Hiddink in 2002 met Zuid Korea hetzelfde deed en tegenwoordig ‘op afstand’ bondscoach is van Australië.

Ook Uli Hoeness, manager van Bayern München, noemde de toestand waarin het Duitse voetbalelftal zich verkeert: “catastrofaal”. Hij pleitte in een uitzending van Blickpunkt Sport voor een einde aan alle experimenten en het begin van een dialoog tussen de sportieve leiding van de voetbalbond en de clubs uit de Bundesliga. Eerder leverde keeper Oliver Kahn al kritiek op de experimenteerdrift van de bondscoach.

Na alle kritiek kreeg Klinsmann ondersteuning van Theo Zwanziger, algemeen directeur van de Duitse voetbalbond, die vindt dat Klinsmann met rust gelaten moet worden: “Hij heeft zijn filosofie en wij moeten hem de rust geven om die uit te kunnen voeren”.

Niet alleen het nationale elftal van Duitsland verkeert in een rampzalige toestand. Volgens Kicker Online blameren sinds drie jaar ook de clubs uit de Bundesliga zich in Europees verband en heeft Duitsland ook daar “de aansluiting op de leidende landen verloren”.

Die Welt
DFB-Präsident spricht Machtwort

Kicker Online
Erschreckend!

Bild Online
Sind Sogar DIE zu gut für uns?

Handelsblatt.com
Beckenbauer will kooperativen Klinsmann sehen

FIFA.COM
Wereldranglijst

Spiegel Online
Metzelder feiert sein Comeback

FAZ.NET
Nationalelf nach mühevollen Sieg ausgepfiffen
Schwere Beine machen niemand fußkrank
Führungsmangel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger