Prinsen van Hannover veilen bezittingen
Nieuws

Achtergrond - 29 september 2005

(29 september 2005) Het veilinghuis Sotheby's veilt in opdracht van de Welfenprinsen Ernst-August jr. en Christian van Hannover vanaf vandaag een groot aantal bezittingen van het Duitse vorstenhuis. Het gaat om zeer uiteenlopende voorwerpen uit de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Van de opbrengst willen de prinsen het onderhoud van twee kastelen betalen.

De twee prinsen Ernst-August jr. (1983) en Christian (1985) zijn zonen uit het eerste huwelijk van het hoofd van het Huis van Hannover, Ernst-August. Deze laatste is vooral bekend vanwege zijn tweede huwelijk met Caroline van Monaco, en door de verschillende schandalen waarbij hij betrokken was. Zo kreeg hij in 2000 de bijnaam 'Pinkelprinz' omdat hij tijdens de Expo-wereldtentoonstelling in Hannover tegen het Turkse paviljoen stond te urineren.

Vorig jaar droeg Ernst-August sr. een deel van zijn bezittingen over aan zijn oudste zoon. Die nam het initiatief tot de veiling en organiseert die samen met zijn broer en de Duitse kunsthistoricus Christoph Graf Douglas. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van twee kastelen van het Huis van Hannover. Eén daarvan is slot Marienburg, dat een publiekstrekker moet worden. Op dit slot vindt tot en met 8 oktober de veiling plaats.

Er worden meer dan tweehonderdduizend voorwerpen geveild van de meest uiteenlopende aard. Zo komen er naast schilderijen, van onder meer de Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst, ook serviezen, glaswerk, wapens, klokken, tafelzilver, juwelen en meubels onder de hamer. Een deel van de te veilen bezittingen is afkomstig van het Engelse koningshuis. Het vorstenhuis van Hannover is het oudste van Europa en onder meer verwant aan het Engelse koningshuis. 

De opbrengst wordt geschat op zo'n 12 miljoen euro. Sotheby's heeft al eerder zeer succesvol veilingen voor Duitse vorstenhuizen georganiseerd. Zo bracht de verkoop van bezittingen van prinses Gloria van Thurn und Taxis in 1993 ruim 31 miljoen DM op, meer dan het dubbele dan de geschatte 14 miljoen DM.

Hannover.de
Einzigartige Auktion auf Schloß Marienburg

FAZ.NET
Der Hammer fällt auf Marienburg

Die Welt
Marienburg als Neuschwanstein des Nordens
Welfenauktion beginnt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger