Duitse artsen staken
Nieuws

Achtergrond - 18 januari 2006

(18 januari 2006) De helft van alle huisartsenpraktijken in Duitsland blijft vandaag gesloten. De artsen staken uit protest tegen de toenemende bureaucratisering en de slechte betaling. Minister Ulla Schmidt (SPD) van Gezondheidszorg verwijt de artsen gebrek aan realiteitszin.

De protesterende artsen vinden dat zij hun werk niet goed meer kunnen doen onder de huidige arbeidsvoorwaarden. Zo heeft elke arts een beperkt budget voor het voorschrijven van medicijnen aan ziekenfondspatiënten. Als hij dat overschrijdt, krijgt hij die medicijnen slechts vergoed als hij dat kan motiveren. Dat betekent eindeloos formulieren invullen, aldus de artsen. In de praktijk komt het er op neer dat patiënten aan het eind van het jaar soms geen medicijnen meer krijgen, omdat het budget van hun huisarts op is.

Volgens de vereniging voor ziekenfondsartsen verdient zo'n 30 procent van de Duitse dokters minder dan 2000 euro netto per maand. Eén op de zes huisartsenpraktijken staat onder curatele van de bank, omdat de budgetten te veel worden overschreden. Om de begroting weer kloppend te krijgen, zien artsen zich steeds vaker gedwongen ziekenfondspatiënten te weigeren en particuliere patiënten toe te laten tot hun praktijk.

De regering en de ziektekostenverzekeraars hebben geen begrip voor de staking. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn de honoraria van de artsen tussen 1999 en 2003 gestegen en is er voldoende ruimte voor bezuinigingen in de huisartsenpraktijken.

ZDF Heute.de
"Es geht nicht ums Porsche fahren"

FAZ.NET
Jede zweite Arztpraxis bleibt geschlossen

Spiegel Online
Schmidt glaubt nicht an Geldmangel der Ärzte

Tagesspiegel Online
Jede zweite Praxis bleibt geschlossen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger