Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering noemt massamoord op Herero officieel genocide

Kort nieuws - 13 juli 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft de massamoord op het Namibische volk de Herero, gepleegd tussen 1904 en 1908 door Duitse keizerlijke troepen, voor het eerst officieel genocide genoemd. Dat deed ze in een antwoord op een kamervraag van Die Linke. Tot nu toe heeft de regering die kwalificatie altijd vermeden. Eerder spraken Bondsdagvoorzitter Lammert en het ministerie van Buitenlandse Zaken al wel van volkerenmoord met betrekking tot de Herero. De kwestie werd onlangs weer actueel, toen de Bondsdag de massamoord op Armeniërs door de Turken in 1915 als genocide erkende. De Turkse premier Erdogan verweet Duitsland toen zelf geen rekenschap af te leggen voor de massamoord op de Herero. De moord op tienduizenden tot 100.000 Herero is door de VN aangemerkt als de eerste genocide in de 20e eeuw. Sinds vorig jaar onderhandelt Duitsland met Namibië over een erkenning en eventuele schadevergoeding. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger