Negen jaar cel voor moord uit eerwraak
Nieuws

Achtergrond - 13 april 2006

(13 april 2006) De Berlijnse rechtbank heeft een Duitse Turk (20) veroordeeld tot negen jaar en drie maanden onvoorwaardelijke celstraf voor de moord op zijn zus vorig jaar. Eerwraak was het motief van de dader. Twee broers van de 20-jarige zijn vrijgesproken.

De moord op de 23-jarige Hatun Sücürü zorgde in heel Duitsland voor grote opschudding en bracht een verhit debat over eerwraak en gedwongen huwelijken op gang. De vrouw werd door haar broer Mütlü Sücürü gedood vanwege haar vermeende vrije en westerse levensstijl, volgens de dader een onvergeeflijke smet op de eer van de familie.

Hatun Sücürü, die in Duitsland opgroeide, leefde gescheiden van haar man alleen met haar zoontje. In 1998 werd de Duits-Turkse vrouw in Turkije gedwongen uitgehuwelijkt aan een neef. Toen ze een jaar later in Duitsland haar zoon ter wereld bracht, weigerde ze zich in Turkije te vestigen. De vrouw verliet haar ouderlijk huis en begon een opleiding als elektricien.

Op 7 februari 2005 schoot haar broer Mütlü haar drie maal door het hoofd bij een bushalte in de Berlijnse wijk Tempelhof.

De rechtbank veroordeelde de daad scherp en noemde de misdaad “niet te bevatten”. Volgens de rechter was zus Hatun gestorven omdat ze “het leven leidde dat zij juist achtte”. Met het vonnis voegde de rechtbank zich naar de eis van de openbare aanklager. Mütlü was ten tijde van de moord 18 jaar oud en had volgens het Duitse jeugdrecht maximaal tien jaar kunnen krijgen.

De openbare aanklager had ook tegen de twee oudere broers van de dader hoge straffen geëist: levenslang vanwege de beraming van een “achterbaks” moordcomplot tegen hun zus. Een van de broers zou het wapen geleverd hebben, de ander had zijn jongere broer “moreel bijgestaan”. Een complot van de drie achtte de rechtbank echter niet bewezen. Der twee oudere broers, die zich voor de rechter van de moord distantieerden, staan na een voorarrest van 14 maanden op vrije voeten.

FAZ.NET
Hohe Haftstrafe für den Täter

ZDF Heute
Mehr als neun Jahre Haft für den Bruder             

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger