Volkswagen onderhandelt over saneringsplan
Nieuws

Achtergrond - 12 juni 2006

(12 juni 2006) Het Duitse Volkswagenconcern begint vandaag onderhandelingen over een nieuw saneringsplan. Het bedrijf lijdt al jaren verlies, maar heeft twee jaar geleden met de vakbond afgesproken dat er tot 2011 geen werknemers zullen worden ontslagen.

De vakbond IG Metall verwacht dat de leiding van het Volkswagenconcern vandaag met de details van de saneringsplannen voor de dag komt. VW-directeur Bernd Pischetsrieder heeft al eerder "ingrijpende" maatregelen aangekondigd. De sanering van het eigen merk VW is beslissend voor het gehele concern, aldus Pischetsrieder. Volkswagen maakt ook luxe auto's als Lamborghini en Bugatti. Berichten dat de VW-leiding overweegt deze dure merken te verkopen om het bedrijf te kunnen saneren, ontkent Volkswagen.

De zes Volkswagenfabrieken in het westen van Duitsland kampen al jaren met miljoenenverliezen. Terwijl andere bedrijven de toeleverantie uitbesteden, produceert Vokkswagen veel onderdelen voor de productie zelf. Slechts een klein deel van die onderdelenproductie is rendabel, zegt het management. De rest zou eigenlijk moeten worden afgestoten.

Het probleem is dat de VW-leiding weinig speelruimte heeft voor saneringen. Pischetsrieder heeft enkele maanden geleden al gezegd dat er twintigduizend banen zouden moeten verdwijnen, wat neerkomt op één op de vijf werknemers van de Volkswagenfabrieken. In 2004 hebben VW en de vakbond IG Metall echter een cao afgesloten die gedwongen ontslagen verbiedt tot 2011. Ook de lonen zijn daarin vastgelegd. Tot 2007 kunnen die niet worden gekort. De vakbond kondigde vorige week al aan niet mee te zullen doen aan "inleverorgies". Werknemersvertegenwoordigers van Volkswagen vinden dat de problemen zijn veroorzaakt door fouten van het management. 

VW probeert zoveel mogelijk werknemers ertoe te bewegen het bedrijf vrijwillig te verlaten. Wie de komende maanden ontslag neemt, krijgt een afkoopsom die kan oplopen tot 250 duizend euro.

Spiegel Online
Heiße Phase der Sanierung beginnt

Handelsbaltt.de
VW geht auf Konfliktkurs

Welt.de
Gespräche über VW-Sanierung beginnen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger