CDU wint in gemeentes Nedersaksen
Nieuws

Achtergrond - 11 september 2006

(11 september 2006) De CDU is de grootste partij gebleven bij de gemeenteraadsverkiezingen in de deelstaat Nedersaksen. De partij verloor licht ten opzichte van 2001. De opkomst bij de verkiezingen was nog nooit zo laag: slechts de helft van de kiezers nam de moeite te gaan stemmen.

Het opkomstpercentage beleefde een historisch dieptepunt: slechts 51,8 procent van de kiezers brachten hun stem uit. In 2001 was dat nog 56,2 procent. Alle partijen toonden zich ontsteld over de politieke desinteresse van de kiezers. "Gezien onze geschiedenis ben ik geschokt dat we onze democratische rechten zo makkelijk opgeven", aldus de voorzitter van het deelstaatparlement Jürgen Gansäuer (CDU). FDP en Grünen wijten de lage opkomst aan het "teleurstellende beleid" van de regering in Berlijn.

De CDU won in Nedersaksen, de één na grooste deelstaat van Duitsland, gisteren 41,3 procent van de stemmen. Dat is 1,3 procent minder dan in 2001. De SPD verloor 2 procent en kwam uit op 36,6 procent. Grünen en FDP wonnen ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen in 2001: Die Grünen blijven derde partij in de deelstaat met 7,8 procent (6,7 in 2001) en de FDP staat nu op 6,7 procent (6,2 in 2001). De deelstaat wordt geregeerd door een coalitie van CDU en FDP. Deelstaatverkiezingen vinden in Nedersaksen over anderhalf jaar plaats.

In de meeste grote steden in Nedersaksen zoals Osnabrück, Oldenburg, Göttingen en Wolfsburg is nog niet duidelijk wie er burgemeester wordt. In Duitsland wordt de burgemeester gekozen en niet benoemd. Over twee weken vinden in deze steden extra stemrondes plaats voor het burgemeestersambt. Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen, behoudt een SPD-burgemeester. Herbert Schmalstieg, die er de afgelopen 34 jaar de scepter zwaaide, wordt opgevolgd door partijgenoot Stephan Weil. In de tweede stad van Nedersaksen, Braunschweig, won CDU-burgemeester Gert Hoffmann de verkiezingen.

ZDF Heute.de
CDU gewinnt Kommunalwahl in Niedersachsen

Spiegel Online
CDU gewinnt in Niedersachsen

Welt.de
Niedersachsens CDU verliert leicht

FAZ.NET
CDU bleibt stärkste Partei in Niedersachsen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger