Veel animo voor Dag van de Duitse taal op 19 april
Scholen en bedrijven in heel Nederland doen mee

Achtergrond - 13 april 2012

Op 19 april vindt in heel Nederland de eerste landelijke Dag van de Duitse taal plaats. Duits staat dan in het middelpunt van talrijke acties op scholen, universiteiten en bedrijven. Om 12 uur ‘s middags stijgen op meer dan honderd scholen verspreid door Nederland ballonnen op in de kleuren van de Duitse vlag.

Veel animo voor Dag van de Duitse taal op 19 april
© Actiegroep Duits

Scholieren in Harderwijk bouwen op 19 april een Berlijnse muur met daarin verwerkt foto’s van de East Side Gallery in Berlijn. De Universiteit Utrecht organiseert een ‘Kleine Nacht der deutschen Kultur’, met een pubquiz, Duitse muziek en Duits bier. De Radboud Universiteit Nijmegen nodigt scholieren uit de bovenbouw van het vwo uit om samen met studenten een afwisselend taal- en cultuurprogramma te beleven en in het Amsterdamse Café Brecht vindt een middagprogramma voor jong en oud plaats rondom de sprookjes van de gebroeders Grimm. Veel onderwijsinstellingen serveren Duitse gerechten in de kantine of hebben een programma met Duitse muziek.

Ook het bedrijfsleven doet mee aande Dag van de Duitse Taal. Verschillende ondernemingen, zoals het Havenbedrijf Rotterdam, sturen vertegenwoordigers naar scholen om over het belang van Duitsland en de Duitse taal te vertellen. Ook zijn er bedrijven die hun tweets en andere berichten op 19 april in het Duits versturen.

Actiegroep Duits

Het doel van de Dag van de Duitse taal is om met creatieve ideeën het leren van Duits als vreemde taal aan te moedigen. Initiatiefnemer is de Actiegroep Duits, een samenwerking van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Goethe-Institut Amsterdam, de Duitse Ambassade in Den Haag en het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Met de campagne Mach Mit  vragen ze aandacht voor de Duitse taal in Nederland.

Op het Deltion College in Zwolle organiseert de Actiegroep Duits op 19 april een groot evenement waar de Prijs van de Duitse Taal wordt uitgereikt en een lijst met aanbevelingen voor het vak Duits aan het ministerie van Onderwijs wordt gepresenteerd. Naast bekende sprekers uit politiek en bedrijfsleven treden onder anderen Ellen ten Damme en het Duits-Nederlands scholierenkoor Buchenpius op. Een dag eerder, op 18 april, spreken docenten, scholieren en lerarenopleiders tijdens een ontbijt in Den Haag met Tweede Kamerleden over de knelpunten van het vak Duits.

Belevingsonderzoek Duits

Het vak verkeert in een zorgelijke toestand. Op beroepsopleidingen kiezen steeds minder leerlingen Duits, nog veel minder gaan het studeren en er zijn veel te weinig leraren, meldde het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) in februari 2011 naar aanleiding van het door het instituut uitgevoerde Belevingsonderzoek Duits. Het lerarentekort bleek ook uit antwoorden van het ministerie van Onderwijs op Kamervragen in oktober 2011. Bovendien bereiken het DIA inmiddels ook geluiden dat het vak Duits op het vmbo en het mbo terugloopt, zegt instituutsmanager Charlotte Broersma.

Het Belevingsonderzoek Duits, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, wees uit dat scholieren weinig interesse hebben in de taal. Tegelijkertijd schreeuwt het bedrijfsleven om werknemers die de Duitse taal beheersen, zoals in maart van dit jaar bleek uit onderzoek van de Nederlands-Duitse Handelskamer DNHK. Een enquête van de DNHK en exportorganisatie Fenedex wees uit dat het Nederlandse bedrijfsleven meer omzet in Duitsland kan behalen als medewerkers de Duitse taal beter beheersen. Ruim tweederde van de respondenten noemt de taalkennis van de eigen medewerkers onvoldoende om aan de verwachtingen van de Duitse zakenpartners te voldoen.

Reacties

Ankie Spee - 21 maart 2015 15:12

Goede zaak vinden wij. Waar ik eigenlijk voor zou willen pleiten om de Duitse taal nog soepeler aan te leren is door kinderen van jonge leeftijd (v.a. 3/45 jaar) naar Duitse kinderzenders te laten kijken. Wij doen dat bij mijn ouders. Zij hebben schotel en hebben KIKA een Duise kinderzender. Wij leerden in Limburg vroeger ook o.a. Duits door te kijken naar tv er waren niet zoveel zenders. Belangrijk dus dat KIKI ook op kabel wordt aangeboden !!!!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger