Regering ijkt rol van het leger
Nieuws

Achtergrond - 25 oktober 2006

(25 oktober 2006)  De Bondsregering stelt vandaag de richtlijnen voor het Duitse veiligheidsbeleid en de rol van de Bundeswehr vast. Het Duitse leger wordt ondertussen geconfronteerd met een onsmakelijk schandaal.

Het veiligheidsbeleid, dat is vastgelegd in een nieuwe witboek, wijkt nauwelijks af van het huidige veiligheidsbeleid. De nadruk ligt opnieuw op het internationale karakter van het Duitse leger. Doel is het aantal Duitse soldaten in het buitenland te verhogen tot 14.000 in 2010 en die mogelijk in vijf verschillende regio’s tegelijk te kunnen inzetten. Op dit moment zijn er ongeveer 10.000 Duitse soldaten in het buitenland gestationeerd.

Over de inzet van het leger in eigen land geeft het nieuwe witboek geen uitsluitsel. Het verwijst slechts naar de groeiende behoefte aan troepen in het binnenland onder de toenemende dreiging van terrorisme.Deze passages zorgden de afgelopen maanden voor hevige discussies tussen CDU en SPD. Minister van Defensie Franz Josef Jung (CDU) heeft zich voor een grondwetswijziging uitgesproken, om het inzetten van het leger bij calamiteiten in het binnenland of bij een terroristische dreiging, te vergemakkelijken. De inzet van het leger in eigen land is zeer omstreden, omdat dit herinneringen aan het nationaal-socialistische tijdperk oproept.

Uitgerekend vandaag wordt Duitsland opgeschrikt door een nieuw schandaal van het Duitse leger in Afghanistan. Boulevardblad Bild heeft foto’s in handen gekregen waarop Duitse soldaten te zien zijn die lachend voor de camera poseren met een schedel uit een nabij gelegen massagraf in hun hand. Of het hier gaat om het stoffelijk overschot van een Afghaan of van een Rus, dat zou dateren uit de tijd van de bezetting van de Sovjets, is niet bekend. Maar dat dit zoveelste schandaal ernstige schade toebrengt aan het kwetsbare imago van het Duitse leger, staat vast. De foto's hebben een storm van verontwaardiging uitgelokt.  

FAZ.NET
Kräftiges Gezerre um das Weißbuch

Handelsblatt.com
14 000 Soldaten in fünf Einsatzgebieten gleichzeitig

Bild.de
Deutsche Soldaten schänden Toten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger