Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-bijeenkomst gedomineerd door vluchtelingenkwestie en Keulen

Kort nieuws - 11 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft op de partijbijeenkomst in Mainz dit weekeind gestemd over de hoofdlijnen van beleid de komende tijd. In het tien-punten-plan is ook een reeks maatregelen voor de integratie van vluchtelingen opgenomen. In de Mainzer Erklärung worden maatregelen voorgesteld in reactie op het seksueel geweld tijdens nieuwjaarsnacht in Keulen. De partij wil dat asielzoekers en erkende vluchtelingen hun recht op asiel of vluchtelingenstatus verliezen als ze veroordeeld worden tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. In het algemeen wil de partij de drempels verlagen voor het uitzetten of uitwijzen van criminele buitenlanders. Dit voorstel gaat nog verder dan het conceptvoorstel dat vrijdag al naar buiten was gekomen. Ook moet het onzedelijk betasten van vrouwen strafbaar worden gesteld. Een maas in de wet wil de partij dichten: namelijk dat verkrachting alleen strafbaar is als er sprake is van geweld of dwang. Als een vrouw het gevoel heeft niet in de positie te zijn zich te kunnen verweren of volledig verrast wordt, moet dat ook onder het delict verkrachting vallen. Verder moet camerabewaking worden uitgebreid en moet de politie identiteitscontroles kunnen houden, ook zonder concrete verdenking. Kanselier Merkel sprak tijdens de bijeenkomst herhaaldelijk over een 'herausfordernde Zeit' (een uitdagende tijd). Haar mantra 'Wir schaffen das' liet ze achterwege. Volgens de Süddeutsche Zeitung is de stemming in de partij gespannen en verwacht de achterban van Merkel dat ze zorgt dat er minder vluchtelingen komen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Tags: CDU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger