Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op BND na inzage in spionagedata

Kort nieuws - 24 november 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondsdagleden die inzage hebben gekregen in spionagedata van de BND zijn verrast door de "enorme chaos" aan lijsten en zoektermen waarmee ze zijn geconfronteerd. Niet alle zoektermen zijn duidelijk, de afgevaardigden willen nu meer uitleg en achtergrondmateriaal. Duidelijk is wel dat de Duitse buitenlandinlichtingendienst, in ieder geval tot de onthullingen van Edward Snowden, op grote schaal bevriende landen heeft afgeluisterd, blijkt uit het commentaar van een van de Bondsdagleden. Ook uiten ze kritiek op "organisatorische en vakinhoudelijke tekorten" van de BND. Een aantal leden van de parlementaire NSA-onderzoekscommissie heeft inzage gekregen in de zoektermen die de  BND gebruikte voor spionagedoeleinden. Het gaat om een Selektorenliste van de BND zelf, niet om de lijst met zoektermen waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in afluistergegevens van de BND zocht. Lees meer bij n.tv

Tags: Bondsdag, NSA, BND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger