Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdagleden krijgen inzage in spionagedata BND

Kort nieuws - 17 november 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De leden van de parlementaire NSA-onderzoekscommissie krijgen inzage in de lijst met zoektermen die de Duitse buitenland-inlichtingendienst BND gebruikte voor spionagedoeleinden. Het gaat om een Selektorenliste van de BND zelf, niet om de lijst met zoektermen waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in afluistergegevens van de BND zocht. Uit de BND-Selektorenliste zou blijken dat de Duitse dienst op grote schaal bevriende landen heeft bespioneerd. Vorige week werd bekend dat de BND onder meer de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius heeft afgeluisterd. Lees meer bij Süddeutsche.de

Een voormalige medewerker van de BND, Markus R., heeft maandag bij het begin van het proces tegen hem toegegeven voor de Amerikaanse geheime dienst CIA te hebben gespioneerd. Hij verveelde zich bij de BND, zei hij, en bij de CIA kon hij zich bewijzen. R. werd vorig jaar gearresteerd en wordt beschuldigd van spionage voor de CIA en voor de Russische geheime dienst. Lees meer bij Spiegel Online

Tags: Bondsdag, NSA, BND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger