Echtgenoot Merkel ontvangt EU-dames
Nieuws

Achtergrond - 26 maart 2007

(26 maart 2006) Hij wist er tot nog toe steeds onderuit te komen, maar afgelopen weekend kwam het er dan toch van: Joachim Sauer moest een weekend lang de echtgenotes van de Europese regeringsleiders vermaken in Berlijn. De gerenommeerde chemicus is namelijk getrouwd met Angela Merkel.

Als regeringsleiders elkaar officieel bezoeken en hun partners meenemen, is het de gewoonte dat de eega van de ontvangende premier de echtgenote van de bezoeker vermaakt. In Duitsland heet dat het Damenprogramm. Dit omdat regeringsleiders meestal mannen zijn en hun partners vrouwen. Sinds het aantreden van Angela Merkel als bondskanselier heeft Duitsland echter een First Husband. Sauer is Merkels tweede echtgenoot, ze trouwden in 1998 in het geheim. Sindsdien heeft hij zich erg op de achtergrond gehouden.

Joachim Sauer, een vooraanstaande Duitse chemicus, was bijvoorbeeld niet aanwezig toen zijn vrouw officieel bondskanselier werd. In plaats daarvan zaten haar ouders en haar broer in de Bondsdag. Ook bij andere officiële gelegenheden bleef hij thuis of op de achtergrond, zelfs bij het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Duitsland vorig jaar zomer. Sauer was er bij de officiële begroeting, maar ging niet met Laura Bush op pad. Hij houdt niet van de taken die het ambt van zijn vrouw met zich meebrengt. Zijn wereld is de kwantummechanica en het is hem tot nog toe wonderwel gelukt buiten de publiciteit te blijven.

Vier keer begeleidde hij zijn vrouw tot nog toe naar het buitenland. Hij bezocht met haar het nieuwjaarsconcert in Wenen, ging mee met een bezoek aan Tony Blair in Londen en was aanwezig bij de opening van het operaseizoen in Milaan. Vorige week oefende hij vast voor afgelopen weekend tijdens een officieel bezoek van Merkel aan Polen.

Zaterdag arriveerden alle Europese regeringsleiders met hun vrouwen in Berlijn om de vijftigste verjaardag van de EU te vieren. Ze bezochten gezamenlijk een concert van de Berliner Philhamoniker. Cherie Blair, die Sauer al kende van zijn bezoek aan Londen, kuste de Duitse kanseliersechtgenoot hartelijk op de wangen. Zondag stond Sauer er met de 26 dames alleen voor. Hij wandelde met hen over Bebelplatz, een plein op Unter den Linden, langs de Humboldt Universität om de lunch vervolgens te genieten in het restaurant van het nieuwe vijfsterren ‘Hotel de Rome’, midden in Berlijn. Op het menu stond een buffet van zalmfilet, rosbief, hoenderborst en een typische Duitse lekkernij: Mohnkuchen, taart met maanzaad.

Ondertussen aten Merkel en de mannen in de balzaal van hetzelfde restaurant rivierkreeftjes, spek-aardappelsalade uit Mecklenburg (waar de kanselier vandaan komt), gestoofde rundvlees en rabarber. En bepaalden ondertussen de toekomst van Europa.

Spiegel Online
Allein unter Frauen

Bild.de
Merkel küsst sich durch Europa...

Süddeutsche Zeitung.de
Merkels Gatte lädt zum Damenkränzchen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger