Duitslandweb logo Duitslandweb

'Berlijn mocht van VS lijst met NSA-zoektermen wél openbaar maken'

Kort nieuws - 13 augustus 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Verenigde Staten hebben de beslissing om de lijst met NSA-zoektermen openbaar te maken aan de bondsregering zelf overgelaten. Dat meldt Die Zeit op basis van een Amerikaanse bron. Dat staat haaks op de eerdere bewering van Merkels kanserlarij dat de VS het hadden verboden om de parlementaire commissie die de NSA-affaire onderzoekt inzage te geven in de lijst. De oppositie noemt het een schandaal en beschuldigt de regering ervan te liegen om de Duitse inlichtingendienst BND te beschermen. Op de zogenoemde Selektorenliste staan zoektermen waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in afluistergegevens van de BND zocht. Zo kon de NSA met behulp van de BND Duitse bedrijven en Europese politici bespioneren. In juli besloot de regering dat een vertrouwenspersoon, rechter Kurt Graulich, de lijst mag inzien. Hij kan daarover dan inlichtingen verschaffen aan de onderzoekscommissie. Dat vinden de oppositiepartijen niet genoeg. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger