Duitslandweb logo Duitslandweb

'Berlijn mocht van VS lijst met NSA-zoektermen wél openbaar maken'

Kort nieuws - 13 augustus 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Verenigde Staten hebben de beslissing om de lijst met NSA-zoektermen openbaar te maken aan de bondsregering zelf overgelaten. Dat meldt Die Zeit op basis van een Amerikaanse bron. Dat staat haaks op de eerdere bewering van Merkels kanserlarij dat de VS het hadden verboden om de parlementaire commissie die de NSA-affaire onderzoekt inzage te geven in de lijst. De oppositie noemt het een schandaal en beschuldigt de regering ervan te liegen om de Duitse inlichtingendienst BND te beschermen. Op de zogenoemde Selektorenliste staan zoektermen waarmee de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA in afluistergegevens van de BND zocht. Zo kon de NSA met behulp van de BND Duitse bedrijven en Europese politici bespioneren. In juli besloot de regering dat een vertrouwenspersoon, rechter Kurt Graulich, de lijst mag inzien. Hij kan daarover dan inlichtingen verschaffen aan de onderzoekscommissie. Dat vinden de oppositiepartijen niet genoeg. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger