ZDF wil af van schlager-imago
Nieuws

Achtergrond - 2 augustus 2007

(2 augustus 2007) Televisiezender ZDF wil het komende seizoen flink snijden in het schlager-aanbod. De zender is bezig aan een verjongingskuur en daarin is geen plaats voor het Duitse levenslied. Schlager-icoon Heino roept de kijkers op tot een opstand.

De ZDF zit al langer in de maag met zijn imago van oubollige bejaardenzender. De publieke zender trekt gemiddeld vooral kijkers van boven de zestig, dat terwijl de gemiddelde televisiekijker in Duitsland een prille vijftiger is. Jonge kijkers trekken lukt de zender steeds moeilijker.

Daarom moet volgens programmadirecteur Thomas Bellut korte metten worden gemaakt met “niet heel erg moderne formats” als het schlagerprogramma ‘Lustige Musikanten’, met gemiddeld rond de vier miljoen kijkers en een marktaandeel van 17 procent na 36 jaar nog steeds een van de populairste programma’s van Duitsland. Ook andere programma’s van het presentatieduo Marianne en Michael als ‘Liebesgrüsse mit Marianne & Michael’, en 'Weihnachten mit Marianne & Michael' verdwijnen na dit jaar van de buis. De bejaarde schlagerzanger en televisiepresentator Dieter Thomas Heck is eenzelfde lot beschoren – zijn contract wordt niet verlengd.

Niet iedereen is te spreken over de koersverandering van de ZDF. De 68-jarige schlagerzanger Heino krijgt er op zijn oude dag zelfs revolutionaire neigingen van. De man van hits als 'Wir tanzen Polka, denn wir lieben Germany' en 'Leise fällt der Schnee auf die Taiga' roept de kijkers op om 1 euro van hun kijk-en-luistergeld in te houden uit protest tegen het schrappen van de schlager-uitzendingen. "Ik vind het bedenkelijk dat men bij ZDF blijkbaar beslissingen tegen de wil in van de kijker neemt. Juist de oudere kijkers van boven de zestig zijn het toch die de ZDF bij uitzendingen met volksmuziek altijd hoge kijkcijfers hebben gebracht", aldus de hoogblonde zanger.

Heino staat niet alleen. Generatiegenoot en schlagerzanger Karl Moik spreekt van een poging van de tv-chefs om de oudjes eruit te kieperen – "of het publiek dat nou will of niet". De 82-jarige politica in ruste Trude Unruh, die ooit als eenmansfractie in de Duitse Bondsdag zat onder de naam 'Die Grauen', wil nog een stap verder gaan: zij noemt de beslissing van ZDF een grove belediging voor alle mensen die Duitsland na de oorlog weer hebben opgebouwd.

De ZDF lijkt alle commotie niet zo goed te begrijpen. Schlagermuziek zal ook in de toekomst uitgebreid vertegenwoordigd zijn bij ZDF, zo benadrukt de zender. Zo brengt de zender op zondag liefst twee programma’s geheel gewijd aan Duitse volksmuziek op de buis. Bovendien, zo zegt perswoordvoerder Walter Kehr, “Er bestaat niet zoiets als een recht op hardrock, noch op het tegenovergestelde.” Als Bach en de Beatles al geen uitzend-privileges hebben, dan het levenslied al helemaal niet.

Toch krijgt de zaak voor de ZDF misschien nog een staartje. De Arbeitsgemeinschaft Deutscher Schlager und Volksmusik (ADS), de belangenvereniging van de Duitse volksmuziek, wil een gerechtelijk onderzoek instellen of ZDF zich niet schuldig maakt aan schending van de Duitse antidiscriminatiewet. Volgens ADS-voorzitter Manfred Knöpke discrimineert de ZDF vijftig-plussers. “Als de zenders alle volksmuziekshows schrappen omdat ze de kijkers te oud vinden, worden meteen meerdere bevolkingsgroepen buitengesloten”, aldus Knöpke.

Al met al kan de verjongingskuur nog wel eens een pijnlijke kwestie worden voor de ZDF. De gunsten van de jonge kijker laten zich moeilijk winnen, zeker door een zender die in plaats van schlagerprogramma’s wel het mierzoete ‘Der Bergdoktor’ weer op de buis wil brengen, gefilmd in het lieflijke berglandschap rond Tirol. En de bejaarde kijker heeft ZDF voorgoed tegen zich in het harnas gejaagd.

Spiegel Online
Volksmusik-Entzug: Outlaw Heino fordert ZDF und GEZ heraus

Die Welt
Heino geht auf die Barrikaden

Die Tageszeitung
Die unlustigen Musikanten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger