Holocaust-monument vertoont scheuren
Nieuws

Achtergrond - 7 augustus 2007

(7 augustus 2007) Het twee jaar geleden geopende Holocaust-monument in Berlijn is nu al aan een grondige sanering toe. In bijna 400 van het uit 2711 betonblokken bestaande monument hebben zich scheuren gevormd.

De scheuren in de betonblokken van het Holocaust-Mahnmal zijn op enkele plaatsen meters lang. In de barsten is door regenval kalkaanslag achtergebleven, die witte slierten vormt op de donkere stenen van het monument. Instortingsgevaar voor de stenen is er echter niet.

“We hadden er rekening mee gehouden dat zich na verloop van tijd fijne scheurtjes zouden vormen, want beton is een levendig materiaal,” reageert een medewerker van het architectenbureau van Peter Eisenman, de ontwerper van het 28 miljoen euro kostende Holocaust-monument. “Maar dat het zo snel zou gaan, heeft ons verrast.”

Als oplossing voor het probleem moeten de tot 4,70 meter hoge betonblokken geïnjecteerd worden met kunsthars. Hoe hoog de saneringskosten zullen uitvallen, is vooralsnog onduidelijk. Voor schadevergoeding komt de Stiftung Denkmal für die ermordeten Juden Europas, de stichting achter het monument, waarschijnlijk niet in aanmerking. Of de schade aan het monument door extreme weersschommelingen veroorzaakt is, of mogelijk door trillingen van nabijgelegen bouwplaatsen, wordt nog onderzocht.

Het gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa is sinds de opening in 2005 uitgegroeid tot een van de meest populaire bezienswaardigheden van Berlijn. Alleen al in het eerste jaar trok het monument bij de Brandenburger Tor 3,5 miljoen bezoekers. Het ongeveer twee voetbalvelden grote monument bestaat uit 2711 in parallelle rijen opgestelde betonblokken. De blokken variëren in hoogte van 20 centimeter tot 4,70 meter, met een tussenruimte van slechts 95 centimeter, die bij de bezoeker een gevoel van desoriëntatie en isolement moeten oproepen. Van bovenaf zien de stenen eruit als één grote golf.

FAZ.NET
Risse in Stelen: Holocaust-Mahnmal muss saniert werden

Der Tagesspiegel
Holocaust-Mahnmal hat Risse

Spiegel Online
Berliner Holocaust-Mahnmal: Stelen müssen saniert werden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger