De Duitse economie draait weer lekker
Terugblik 2007: economie

Achtergrond - 18 december 2007

(18 december 2007) Wat in 2006 was voorspeld maar Duitsers nauwelijks durfden te geloven, kwam in 2007 uit. De economische rugwind hield aan.

Op economisch gebied zette de positieve trend van 2006 zich voort: een economische groei die zich ook door de btw-verhoging niet liet indammen, een constante stijging van de werkgelegenheid en stijgende exportcijfers. De werkloosheid is ten opzichte van januari 2006 met een miljoen gedaald tot 3,5 miljoen nu. Voor het eerst sinds de Wiedervereinigung bleef de Duitse begroting uit de rode cijfers

Gesteund werd deze trend door maatregelen als de verlaging van de ondernemingsbelasting en de verhoging van de pensioenleeftijd – al gaan deze volgens sommige critici niet ver genoeg om een stabiele ecomomische groei te garanderen.

Gouden handdruk

Anderen wijzen erop dat de ecomomische groei aan het merendeel van de Duitsers voorbijgaat. Zij zien er op hun loonstrookje niets van terug. Net als vorig jaar vormden de astronomische salarissen en gouden handdrukken van topmanagers een mikpunt van kritiek.

Privatisering spoorwegen

Een ander geliefd doelwit vormt het slepende privatiseringsproces van de Duitse spoorwegen – die momenteel ook tot inzet wordt van de strijd tussen CDU en SPD.

Met haar plan om de DB-aandelen als Volksaktien aan een breed publiek te verkopen heeft de SPD het politieke tij mee: de angst voor de macht van vreemde investeerders is groot. Het wantrouwen jegens een geprivatiseerd, monopolistisch spoorwegbedrijf kwam ook tot uitdrukking in de vergaande publieke sympathie voor de stakingsacties van machinisten voor een aparte CAO in het laatste half jaar.

Lees verder >> Terugblik 2007: cultuur, wetenschap, sport

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger