Roken bijna overal in Duitsland taboe
Nieuws

Achtergrond - 2 januari 2008

(2 januari 2008) Bijna overal in Duitsland is deze week een rookverbod ingevoerd. Ook in cafés en disco’s mag niet meer worden gerookt. Overzichtelijk is de situatie niet, in elke deelstaat gelden andere regels en uitzonderingen.

Afbeelding: www.flickr.com Niet de centrale overheid in Berlijn, maar de zestien Duitse deelstaten regelen het rookverbod. Grote regionale verschillen zijn het gevolg.

Negen deelstaten voerden deze week een rookverbod in, waaronder Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Beieren.

Er zijn sinds 1 januari nog drie Duitse deelstaten waar mensen in het openbaar probleemloos een sigaret mogen opsteken: Rijnland-Palts en het Saarland in West-Duitsland en Thüringen in het oosten. Rokers hebben hier nog kort respijt, uiterlijk deze zomer is ook in deze deelstaten roken verboden.

Overal andere regels

In de meeste deelstaten mogen bezoekers van een café hun sigaretten alleen in een aparte ruimte opsteken. Maar in Beieren, dat de strengste regels heeft opgesteld, mag ook dat niet. Zelfs in de feesttenten van het Oktoberfest zijn sigaretten nu taboe.

Boetes zijn ook overal anders. Zo hoeven in Baden-Württemberg kroegbazen niet bang te zijn, alleen hun gasten worden bij overtreding bekeurd. In Hessen kunnen café-eigenaars daarentegen een boete van 2500 euro tegemoet zien als hun klanten een peuk opsteken.

Overzicht van de situatie in de verschillende deelstaten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger