Regering voert rookverbod in
Nieuws

Achtergrond - 1 december 2006

(1 december 2006) De Duitse regering heeft een compromis bereikt over de invoering van een rookverbod. CDU en SPD verbieden het roken in alle openbare gebouwen, ziekenhuizen, restaurants en in het openbaar vervoer. In bars, nachtclubs, café’s en biertenten mag wel worden gerookt.

Staatssecretaris voor Gezondheid Marion Caspers-Merk (SPD) is tevreden met het rookverbod, dat “de bescherming van niet-rokers duidelijk verbetert”. Weliswaar had ze liever nog strengere regels gezien, maar dan zou er geen compromis zijn bereikt, liet ze weten. “Het heeft geen zin nu een regeling in te voeren die de Bondsraad dan later afkeurt of die een rechter van tafel veegt.”

De deelstaten mogen het algemene rookverbod uitbreiden met strengere regels. Voorwaarde is dat van buiten duidelijk moet zijn wat de regels binnen in een gebouw zijn. In de genoemde publieke ruimtes mag alleen worden gerookt in gedeeltes die met deuren afgescheiden zijn van de overige ruimtes. Op scholen mag helemaal niet worden gerookt.

Ook voor disco’s geldt het rookverbod. In principe geldt voor horecagelegenheden waar niet gegeten wordt een uitzondering op het rookverbod, maar de regels zijn voor disco’s strenger omdat daar veel jongeren komen. Zij mogen daar alleen roken in afgescheiden ruimtes. In kroegen, nachtclubs en biertenten mogen ook na invoering van het verbod onbeperkt sigaretten worden opgestoken.

Over het rookverbod is de afgelopen maanden veel gediscussieerd. In Duitsland roken 16,7 miljoen mensen, 28,7 procent van de bevolking. In 2005 was dat overigens nog 29,8 procent. De regering verdiende dit jaar ruim 14,4 miljard euro aan belastingen op tabak. Wanneer het verbod wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Eerst moet het parlement het voorstel nog goedkeuren.

Vorig jaar nog weigerde Duitsland het algehele verbod op tabaksreclame, dat de Europese Unie had uitgevaardigd, in te voeren. Dat zou de werkgelegenheid teveel schaden, aldus de regering. Duitsland ging uiteindelijk toch overstag om een boete te voorkomen.

Spiegel Online
Koalition einigt sich auf Rauchverbot in der Öffentlichkeit - mit Ausnahmen

Die welt.de
Koalition beschließt Rauchverbot mit Ausnahmen

ZDF Heute.de
Durchbruch für Rauchverbot in öffentlichen Räumen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger