Unicef Duitsland raakt keurmerk kwijt
Nieuws

Achtergrond - 20 februari 2008

(20 februari 2008) De Duitse tak van Unicef raakt zijn keurmerk voor goede doelen kwijt. Dat heeft de organisatie die toezicht houdt op fondsenwerving door goede doelen vandaag besloten. Unicef Duitsland zou onrechtmatig met zijn donaties zijn omgesprongen.

Logo van Unicef. Afbeelding: Wikipedia.nlHet Deutsche Zentralinstitut für soziale Fragen (DZI), vergelijkbaar met het Centraal Bureau Fondswerving in Nederland, is tot de vergaande stap gekomen na wekenlang onderzoek.

Adviseurs

Eind 2007 verschenen berichten in de media over Unicef Duitsland. Vanaf 2004 zou de VN-kinderrechtenorganisatie externe ‘adviseurs’ hebben betaald om donaties binnen te halen. Hun salaris zou bovendien buitensporig hoog zijn geweest.

Hiermee handelde de vrijwilligersorganisatie tegen de regels, die “zuinigheid en spaarzaamheid” voorschrijven.

Ontkenning

Ook de jarenlange ontkenning van Unicef Duitsland over deze praktijk en het gebrek aan daadkracht na bekendworden van de affaire, speelden mee bij het wegnemen van het keurmerk. Dat zou aldus het DZI onontkoombaar zijn geworden “door het grote gebrek aan regie, toezicht en management en de gebrekkige wil tot informatieverschaffing, zoals dat de afgelopen weken is gebleken.”

Begin februari trad de directeur van de stichting Dietrich Garlichs af, die Unicef Duitsland achttien jaar lang had geleid. Eerder had voorzitter Heide Simonis vanwege de affaire al het veld moeten ruimen.

Nachtmerrie

Zij is inmiddels vervangen door de 77-jarige Reinhart Schlagintweit, die ook al tussen 1993 en 2006 voorzitter was van de Duitse tak van de VN-organisatie. Hij typeerde de afgelopen maanden als “een nachtmerrie”.

Het keurmerk voor goede doelen wordt elk jaar opnieuw verleend. Unicef Duitsland zal, bij monde van Schlagintweit, “nu alles in het werk stellen om onze manier van werken en onze structuur te verbeteren.”

(ZDFHeute.de / Welt Online)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger