Rechter staat toezicht Scientology toe
Nieuws

Achtergrond - 13 februari 2008

(13 februari 2008) De binnenlandse veiligheidsdienst mag doorgaan met het toezicht op de Scientology-organisatie. Dat heeft de Noordrijn-Westfaalse bestuursrechtbank gisteren besloten. Scientology gaat tegen de uitspraak in beroep.

Het hoofdkwartier van Scientology in Berlijn. Afbeelding: Wikipedia De in Münster gevestigde bestuursrechtbank oordeelde dat Scientology praktijken onderneemt die ingaan tegen de democratische rechtsorde. Daarom hoeft de binnenlandse veiligheidsdienst niet te stoppen met het in de gaten houden van de organisatie.

Scientology had de rechtszaak aangespannen om te bewerkstelligen dat de dienst zijn observering, die elf jaar geleden begon, zou staken. Eerder besliste ook een lagere bestuursrechtbank in Keulen al anders. Daarop was Scientology bij de rechtbank in Münster in beroep gegaan.

Met voeten getreden

De rechtsprekende senaat daar is van oordeel dat Scientology een samenlevingsvorm nastreeft waarin grondrechten als de waardigheid van de mens met voeten wordt getreden.

Dat constateerde ze op grond van geschriften en activiteiten van de organisatie zelf. Daarom mag de binnenlandse veiligheidsdienst – de Verfassungsschutz – de wandel van Scientology blijven controleren.

Zelf houdt Scientology vol dat ze een geloofsgemeenschap vormt. De rechtbank in Münster ging bewust niet op die kwestie in, omdat dat in deze zaak niet relevant zou zijn.

In een reactie verklaarde een Scientology-woordvoerster dat de organisatie zich onrechtmatig behandeld voelt. Ondanks de lange tijd dat Scientology in de gaten wordt gehouden, is de veiligheidsdienst nog nooit met “wat voor steekhoudende bewijzen dan ook” gekomen dat ze een bedreiging vormt voor de rechtsorde.

Daarom gaat de organisatie opnieuw tegen de uitspraak in beroep.

Onder vuur

Scientology ligt al lang onder vuur in Duitsland. Afgelopen december ondernam een aantal deelstaatministers een poging de organisatie officieel te laten verbieden.

In juli 2007 leidde de wens van Tom Cruise – een prominent Scientologylid – om in Berlijn filmopnames te maken op een beladen historische plek tot grote ophef. Dat was ook het geval toen Scientology begin 2007 besloot zijn Duitse hoofdkwartier prominent in Berlijn te vestigen.

Scientology, kerk of niet, telt in Duitsland rond twaalfduizend leden. Dat cijfer stamt van de overheidsorganisatie Remid, die de ledenaantallen van de verschillende religieuze gemeenschappen bijhoudt.

Remid heeft het cijfer grotendeels gebaseerd op uitspraken van Scientology zelf. Oudere cijfers, afkomstig van de Verfassungsschutz, vermelden vijf- tot zevenduizend Duitse Scientologyleden.

                                                                              (Spiegel Online / Welt Online)

Website van de Religionswissenschaftlicher Medien- und Informationsdienst (Remid)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger