Duitslandweb logo Duitslandweb

Afscheid president Von Weizsäcker: Gauck eert 'een groot Duitser'

Kort nieuws - 11 februari 2015

Met een staatsherdenking in een overvolle Berliner Dom heeft Duitsland vandaag afscheid genomen van oud-president Richard von Weizsäcker. President Gauck eerde zijn voorganger als één van de geloofwaardigste representanten van de Bondsrepubliek, "een groot Duitser", die een "standaard voor het presidentsambt heeft gezet". Von Weizsäcker heeft veel betekend voor Duitslands vernieuwing na de Tweede Wereldoorlog. Beroemd werd hij door zijn rede in 1985, waarin hij het eind van de oorlog ook voor Duitsland een bevrijding noemde. Gauck noemde ook de betekenis van Von Weizsäcker voor de integratie van Oost- en West-Duitsland. Von Weizsäcker was de eerste president van het verenigde Duitsland. Hij overleed op 31 januari op 94-jarige leeftijd. Bij de herdenkingsdienst waren talloze internationale gasten aanwezig. Namens Nederland woonden prinses Beatrix en minister van staat Lubbers de dienst bij. Von Weizsäcker wordt vandaag in kleine kring begraven. Zijn familie wilde geen staatsbegrafenis. Lees meer bij Spiegel Online 

Zie ook:

Een verzoenend, maar vasthoudend diplomaat (portret op Duitslandweb)

Toespraak Von Weizsäcker op 8 mei 1985 (video, tagesschau.de)

Artikel over de toespraak van Von Weizsäcker in de context van het herinneringsjaar 1985 (PDF, door Krijn Thijs in de bundel 'Duitsers als slachtoffers. Het einde van een taboe?', 2006)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming van het kiesstelsel die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger