25 jaar eenwording
Van de val van de Berlijnse Muur naar de eenwording

25 jaar eenwording
© dpa/picture-alliance
Genscher (l), Kohl (m) en Von Weizsäcker (r) op de dag van de eenwording in Berlijn

Op 3 oktober 1990 vond de Duitse eenwording plaats. Nog geen jaar nadat in Berlijn de Muur was gevallen, trad de DDR toe tot de BRD en was Duitsland weer één. 

Op 3 oktober 2015 viert Duitsland de 25e verjaardag van de eenwording. Toen de Muur op 9 november 1989 viel, had niemand kunnen voorspellen dat beide landen zo snel herenigd zouden worden. In eerste voorzichtige plannen werd uitgegaan van een proces dat jaren, zo niet decennia zou duren. Maar de gebeurtenissen volgden elkaar in hoog tempo op en leken niet veel andere mogelijkheden open te laten. In deze serie een overzicht van de aanloop naar de Duitse vereniging op 3 oktober 1990 

Met het vervallen van de grenzen tussen DDR en BRD vertrokken vooral jonge Oost-Duitsers naar West-Duitsland. Ze zien hun toekomst in de BRD en willen onder meer deel hebben aan de West-Duitse welstand. Al in februari stelt de West-Duitse regering voor een muntunie met de DDR aan te gaan en er hervormingen door te voeren. Met de nieuwe, democratisch gekozen regering van de DDR gaan de onderhandelingen snel en de Währungs-, Wirtschafts- und Sozialunion is al op 1 juli een feit. In april hebben de Europese regeringsleiders een eenwording al goedgekeurd, in juli gaat ook Sovjet-leider Gorbatsjov overstag.

De Volkskammer, parlement van de DDR, dat in maart voor het eerst in de geschiedenis vrij was gekozen, keurt de eenwording in augustus toe en heft daarmee de DDR per 3 oktober 1990 op. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger