Columns Merlijn Schoonenboom

Columns Merlijn Schoonenboom

Journalist en historicus Merlijn Schoonenboom verbindt in zijn maandelijkse column persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland

Artikelen in deze serie:

Het Eisbein

Columns - 16 augustus 2018 Het Eisbein
Is het serveren van traditioneel Duitse gerechten een politieke stellingname? Merlijn Schoonenboom worstelt met zijn bestelling, en waar die voor staat.
Lees meer

Het cultuurconflict (2)

Columns - 13 juni 2018 Het cultuurconflict (2)
Terwijl hij 's nachts in Berlijn door rood fietst, na een zwaar debat over de Duitse 'Leitkultur', denkt Merlijn Schoonenboom na over cultuurverschillen.
Lees meer

Het kruis en de Dirndl

Columns - 30 april 2018 Het kruis en de Dirndl
Premier Söder wil kruizen in Beierse overheidsgebouwen. Dat kun je afkeuren, maar deze symboliek geeft Beieren wel invloed, aldus Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De verdringing

Columns - 27 februari 2018 De verdringing
Berlijn verandert in een yuppenparadijs, tot grote woede van de oer-Berlijners. Maar je kunt het ook anders bekijken, merkte Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De regeltjes

Columns - 19 december 2017 De regeltjes
Merlijn Schoonenboom heeft ineens drie zwaarbewapende agenten aan de deur. Dat kan hij slecht rijmen met de kritiek op de Berlijnse politie.
Lees meer

De ondergang

Columns - 9 juli 2018 De ondergang
Of het nou goed gaat of slecht, Duitse media beschrijven al decennia de meest dramatische ondergangsvisioenen, constateert Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

Het cultuurconflict

Columns - 16 mei 2018 Het cultuurconflict
De rel rond de foto van Özil met Erdogan ziet Merlijn Schoonenboom niet los van de vreugde om een andere foto van de voetballer: met Merkel in 2010.
Lees meer

Digitale Duitsers

Columns - 27 maart 2018 Digitale Duitsers
Duitsers wantrouwen wat overheden en bedrijven met hun gegevens doen. Maar dat is niet waarom Duitsland digitaal achterblijft, zegt Merlijn Schoonenboom.
Lees meer

De Duitse stabiliteit

Columns - 23 januari 2018 De Duitse stabiliteit
Merlijn Schoonenboom zag er wel wat in, dat Duitse streven naar stabiliteit. Maar nu een grote coalitie weer een stap dichterbij is, begint hij te twijfelen.
Lees meer

Politiek bergwandelen

Columns - 16 november 2017 Politiek bergwandelen
Al zes jaar gaat columnist Merlijn Schoonenboom in de herfstvakantie naar Saksen. Kan dat nu nog wel? vraagt hij zich af.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger