Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland
Overzicht

Vrouwen, werk en kinderen in Duitsland
© dpa/picture-alliance
Demonstratie tegen de verhoging van de bijdrage voor de kinderopvang in Wiesbaden, februari 2012

Nergens in Europa krijgen vrouwen zo weinig kinderen als in Duitsland. En vrijwel nergens werken zoveel vrouwen in deeltijd als in Duitsland - alleen in Nederland zijn het er meer. Duitse vrouwen en mannen die werk en gezin combineren, worden soms geholpen, maar soms ook tegengewerkt door de overheid.

Duitsland voerde in 2007 het Elterngeld in, een regeling die onder meer stimuleert dat mannen na de geboorte van hun kind vaderschapsverlof opnemen. Dat werpt zijn vruchten af: in 2012 steeg voor het derde jaar op rij het aantal vaders dat voor hun kind zorgt.

Op 1 augustus 2013 is het Betreuungsgeld ingevoerd, door tegenstanders Herdprämie - aanrechtsubsidie - genoemd. Ouders die thuis voor hun kinderen zorgen, krijgen een extra bijdrage als compensatie voor de subsidie die ze mislopen omdat ze hun kind niet naar de crèche brengen. Het Betreuungsgeld leidt er toe dat minder vrouwen gaan werken, zeggen tegenstanders, onder wie economen en alle oppositiepartijen.

In dit dossier vertellen Duitse vrouwen over hoe ze hun werk en gezinsleven combineren. Ze hebben verschillende ervaringen, mede bepaald door hun achtergrond. Vrouwen uit Oost-Duitsland zijn bijvoorbeeld vaker opgegroeid met een moeder die werkt en haar kinderen naar de crèche brengt dan West-Duitse leeftijdgenoten. In de provincies, op het platteland en in dorpen is de kinderopvang vaak beperkter dan in grote steden, waardoor daar minder vrouwen werken.

Pamela (36): 'Moeders blijven liever bij hun kinderen' >>
Jitske (34): 'Duitse vrouwen worden in een keurslijf geperst' >>
Heike (41): 'Deeltijdwerk als leidinggevende is ondenkbaar’ >>
Helga (38): 'De DDR-mentaliteit van moeders die werken, verdwijnt' >>
Hiete (37): ‘In Freiburg vinden ze het raar dat ik fulltime werk’ >>

In een overzicht van het vrouwen- en gezinsbeleid in Duitsland vindt u de wetten, feiten en de cijfers.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger