Duitsland na 1990:

Parteispendenaffäre
Schröder en het rood-groene experiment 1998-2005

Een groot politiek schandaal brak uit toen bleek dat de CDU jarenlang illegaal miljoenen D-Mark aan donaties had ontvangen. Niet alleen de reputatie van Kohl raakte door deze Spendenaffäre zwaar beschadigd, ook het aanzien van de politiek zelf liep een fikse deuk op.

Parteispendenaffäre
© Bundesarchiv B 145 Bild-F074398-0021
Helmut Kohl in 1987

De affaire kwam eind 1999 aan het licht, mede naar aanleiding van dubieuze schenkingen van wapenhandelaar Schreiber. Die zou de CDU smeergeld hebben betaald in ruil voor toestemming om tanks aan Saoedi-Arabië te leveren. De CDU gaf toe dat er binnen de partij een schaduwboekhouding beston. Oud-kanselier Kohl weigerde echter de donateurs te noemen, omdat hij op zijn "erewoord" beloofd had hun namen geheim te houden.

De CDU werd gestraft met een boete van 41,3 miljoen D-Mark. Ook werden de overheidssubsidies gekort met 7,7 miljoen D-Mark. In 2002 werden, als gevolg van de affaire, strengere regels voor partijdonaties ingevoerd.

Toenmalig secretaris-generaal Angela Merkel luidde het einde van het tijdperk-Kohl in door zich eind december 1999 in een artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung van hem te distantiëren. Onder druk van het partijbestuur legde Kohl zijn erevoorzitterschap neer. Ook toenmalig partijvoorzitter Wolfgang Schäuble moest zijn functie neerleggen. Merkel volgde hem op.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger