Film:

Eva Mattes (1954)
Acteurs, BRD 1949-1990

Eva Mattes acteerde vanaf haar tiende in meer dan tweehonderd films en theaterstukken en is een van de bekendste gezichten van de Nieuwe Duitse Film.

Eva Mattes (1954)
© dpa
Eva Mattes en Klaus Kinski in 'Woyzeck'

De dochter van componist Willy Mattes en actrice Margit Symo wordt in 1954 geboren in Tegernsee in Zuid-Beieren. Als kind van een Weense vader en een moeder uit Budapest is ze Oostenrijks staatsburger.

Vanaf haar tiende is Mattes al actief als actrice. Zo spreekt ze de Duitse stem in van Pippi Langkous in de tv-serie uit 1969. Haar optreden in de anti-Vietnamfilm ‘O.K.’ (1970) van de Duitse regisseur Michael Verhoeven zorgt op het Berlijnse filmfestival de Berlinale voor een schandaal. Mattes speelt een Vietnamese die door een aantal Amerikaanse soldaten wordt verkracht en vermoord. Het lijdt geen twijfel dat hier wordt verwezen naar een waargebeurd voorval uit 1966 dat in de pers breed werd uitgemeten. De jury keert zich tegen de film en treedt zelfs af, zodat er tijdens deze editie van de Berlinale geen prijzen worden uitgereikt.

In 1972 treedt Mattes in dienst van het Deutsche Schauspielhaus in Hamburg, waar ze tot 1979 blijft. Tussendoor speelt ze rollen in films. Met regisseur Rainer Werner Fassbinder maakt ze ‘Die bitteren Tränen der Petra von Kant’ (1972), ‘Fontane - Effi Briest’ (1974) en ‘In einem Jahr mit dreizehn Monden’ (1978).

Mattes werkt met Werner Herzog aan ‘Stroszek’ (1977). Ze speelt Eva, een prostituee die met de hoofdpersoon Stroszek het geluk zoekt in de VS. In Herzogs ‘Woyzeck’ (1979) speelt ze de jonge Marie die haar man (Klaus Kinski) bedriegt. Voor haar optreden krijgt ze op het filmfestival in Cannes de prijs voor de beste bijrol. Mattes heeft een kortstondige relatie met Herzog waaruit in 1980 dochter Hanna Mattes wordt geboren. In 1989 krijgt ze een zoon, Josef Mattes.

De actrice speelt twee jaar na Fassbinders dood met pet, baard en bril de rol van Fassbinder in ‘Ein Mann wie EVA’ (1984). Fassbinder wordt neergezet als een regisseur die worstelt met zijn crew en zijn seksuele begeertes.

Vanaf de jaren negentig doet ze veel tv-werk. Wel speelt ze nog een Oost-Duitse pastor in de film ‘Das Versprechen’ (1995) van Margarethe von Trotta, en ze is te zien in het Amerikaanse ‘Enemy at the Gates’ (2001) over de slag bij Stalingrad. Verder spreekt ze stemmen in voor hoorspelen. Vanaf 2000 speelt Mattes in de bekende detective ‘Tatort’ de rol van commissaris Klara Blum.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger