Film:

Romy Schneider (1938-1982)
Acteurs, BRD 1949-1990

Op 17-jarige leeftijd wordt de van oorsprong Oostenrijkse actrice Romy Schneider wereldberoemd door haar rol als de jonge keizerin Elisabeth van Oostenrijk in ‘Sissi’ (1955). Vervolgens beleeft ze een mooie carrière in Frankrijk, maar haar succes wordt overschaduwd door haar dramatische levensloop.

Romy Schneider (1938-1982)
© dpa
De van oorsprong Oostenrijkse Romy Schneider werd wereldberoemd als keizerin Elizabeth in 'Sissi'.

Romy Schneider wordt in 1938 in Wenen geboren, maar geldt als Duits-Franse actrice. Haar ouders zijn acteurs Wolf Albach-Retty en Magda Schneider. Na afronding van de Sissi-trilogie leert Romy Schneider in 1958 tijdens de opnamen van ‘Christine’ de Franse acteur Alain Delon kennen. Dolverliefd vertrekt ze naar Parijs. Ze speelt in die periode onder meer in ‘The Trial’ (1962) van de Amerikaanse regisseur Orson Welles.

Delon breekt Schneiders hart wanneer hij haar in 1963 voor een ander verlaat. In de roddelpers wordt de affaire breed uitgemeten. In juli 1966 trouwt Schneider met de 14 jaar oudere Duitse acteur en regiseur Harry Meyen. Met hem krijgt ze zoon David.

In 1969 speelt Schneider in de succesvolle film ‘La Piscine’, nota bene met ex-geliefde Delon. De twee spelen een koppel met veel liefdesgekonkel, dat tot een dodelijk ongeluk leidt.

In haar nieuwe thuisland Frankrijk wordt Schneider een gevierd actrice. In 1972 speelt ze in ‘Ludwig’ van Luchino Visconti een totaal andere Sissi van Oostenrijk, een rol waarmee ze de suikerzoete Sissi uit de jaren vijftig voorgoed achter zich laat. In 1976 wint ze de prestigieuze Franse filmprijs César voor haar rol in ‘L’important c’est d’Aimer’ van Andrzej Zulawski. Drie jaar later wint Schneider deze prijs opnieuw voor ‘Une Histoire Simple’ van Claude Sautet.

Ondanks deze successen heeft Schneider een ongelukkig privéleven. In 1973 gaan Schneider en Meyen uit elkaar. Al snel na de scheiding trouwt Schneider met de 9 jaar jongere Daniel Biasini, haar privésecretaris. In 1977 krijgen ze dochter Sarah. Ook dit huwelijk is niet succesvol. De roddelpers bericht over de affaires van Biasini en Schneider gebruikt steeds meer drank en pillen. Ondertussen moet ze ook nog haar ex-man Meyen begraven, die zelfmoord heeft gepleegd. In februari 1981 scheidt Schneider van Biasini. Een paar maanden later sterft haar 14-jarige zoon door een val.

Schneider neemt geen pauze. Ze werkt door aan een nieuwe film. Kort na de première van ‘La Passante du Sans-Souci’ in 1982 overlijdt ze op 43-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Door haar dramatische levensloop wordt wel gezegd dat Romy Schneider stierf aan een gebroken hart.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger