Film:

Bruno Ganz (1941)
Acteurs, BRD 1949-1990

Bruno Ganz is een van de bekendste en meest gewaardeerde acteurs van Duitsland, al speelt hij vooral in het theater en komt hij uit Zwitserland.

Bruno Ganz (1941)
© dpa/picture-alliance
Bruno Ganz als hoofd van de Duitse federale recherche Horst Herold in 'Der Baader Meinhof Komplex' (2008).

Ganz wordt in 1941 geboren in Zürich. Zijn moeder komt uit Noord-Italië; zijn vader is een Zwitserse arbeider. Hij volgt een toneelopleiding en staat vanaf 1962 op de planken in de Bondsrepubliek. In 1970 richt hij samen met theatermaker Peter Stein het ensemble van de Berliner Schaubühne op. In 1972 treedt hij voor het eerst op bij de prestigieuze Salzburger Festspiele in een première van de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernhard, ‘Der Ignorant und der Wahnsinnige’.

Ganz speelt in verschillende Nieuwe Duitse Films. Hij breekt internationaal door met zijn rol in ‘Der amerikanische Freund’ (1977) van Wim Wenders. Daarin speelt Ganz de lijstenmaker Jonathan Zimmermann die door de Amerikaan Ripley het criminele circuit ingezogen wordt. Verder speelt Ganz in ‘Nosferatu – Phantom der Nacht’ (1978), de Dracula-remake van Werner Herzog. Samen met Hanna Schygulla is hij te zien in ‘Die Fälschung’ (1981) van Volker Schlöndorff waarin hij een oorlogsverslaggever in Libanon speelt. Ook speelt Ganz in de Amerikaanse sciencefiction film ‘The Boys from Brazil’ (1978), over een nazicomplot in Zuid-Amerika.

In 1987 is hij engel Damiel in ‘Der Himmel über Berlin’ van Wim Wenders en hij speelt ook in de vervolgfilm ‘In weiter Ferne, so nah!’ (1993). In 1996 ontvangt Ganz de Iffland-Ring die sinds tweehonderd jaar wordt gedragen door de meest betekenisvolle theateracteur in het Duitse taalgebied. De drager benoemt zijn opvolger per testament.

Een volgend hoogtepunt in zijn carrière is de voor een Oscar genomineerde film ‘Der Untergang’ (2004). Daarin speelt hij de rol van Hitler tijdens diens laatste dagen in zijn Berlijnse bunker. Eerder sloeg hij de rol van Oskar Schindler af in Spielbergs ‘Schindler’s List’ (1993).

Actualisatie 2019: In februari 2019 overleed Bruno Ganz op 77-jarige leeftijd. 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger