Economie:

Midden- en kleinbedrijf
Duitse bedrijvigheid

Niet alleen de grote concerns spelen een belangrijke rol in de Duitse economie. Ook kleine en middelgrote bedrijven leveren een belangrijke bijdrage. Veel van deze ondernemingen zijn uitermate succesvol, maar vaak onbekend bij het brede publiek. Daarom worden ze de hidden champions van de Duitse economie genoemd.

Midden- en kleinbedrijf
© Bundesarchiv, Bild 183-2005-0728-522 / CC-BY-SA
Visverwerkinginstallatie Baader

Hidden champions  zijn kleine tot middelgrote bedrijven die minder dan drie miljard euro omzet behalen, maar binnen hun branche vaak marktleider op Europees gebied of zelfs wereldwijd zijn. Vaak zijn ze niet beursgenoteerd en bij het grote publiek niet bekend. In Duitsland zijn rond 1.500 bedrijven actief die aan de criteria voor hidden champion voldoen.  

Het belangrijkste concept van deze bedrijven is specialisatie: ze bieden minder producten aan dan grotere bedrijven, maar hun producten zijn uitzonderlijk goed. Een voorbeeld van een hidden champion is de firma Baader uit Lübeck. Die levert visverwerkingsinstallaties en is daarin zo goed dat het wereldwijd meer dan 80 procent van de markt in handen heeft. Een ander voorbeeld is Schwan-Stabilo, dat één van de twee merken eyeliners ter wereld produceert. Dergelijke bedrijven richten zich bewust op een klein segment waarin ze tot de wereldtop proberen te behoren.

Kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland zijn vaak familiebedrijven. Dat zorgt voor een continuïteit die bij grote bedrijven zeldzaam is. Familiebedrijven zijn gedurende tientallen jaren stukje bij beetje opgebouwd en hun managers, meestal familieleden, blijven gemiddeld 20 jaar aan de top. Dat is veel langer dan bij grotere bedrijven.

Voor de hidden champions is hun kennis en specialisme van het grootste belang. Ze bezitten veel patenten om hun specialisme te beschermen. Daarnaast investeren ze veel meer in onderzoek en ontwikkeling dan andere bedrijven. Het personeel is over het algemeen ook hoger opgeleid. De hidden champions slagen er ook nog eens goed in om hun medewerkers vast te houden, het verloop van arbeidskrachten is uitzonderlijk laag.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger