Geschiedenis:

De eerste kabinetten-Kohl
BRD onder Kohl: 1982-1989

In Duitsland kan een kanselier niet worden afgezet zonder een nieuwe te benoemen. Dat heet een constructieve motie van afkeuring. Toen het plan van de liberale FDP-minister Otto Graf Lambsdorff om de economische crisis tegen te gaan voor coalitiepartner SPD onaanvaardbaar bleek, maakte Kohl handig gebruik van de ontstane crisis.

De eerste kabinetten-Kohl
© dpa/picture-alliance
In 1982 nam Kohl het kanselierschap over van Schmidt. Van een breuk met het beleid van Schmidt was geen sprake.

Op 1 oktober 1982 nam Kohl het stokje over van SPD-kanselier Schmidt. Om ook het vertrouwen van de bevolking te winnen voor een coalitie van christendemocraten en liberalen werden nieuwe verkiezingen afgedwongen.

Kohl beloofde opnieuw een Wende in de binnenlandse politiek; de overheidsfinanciën moesten op orde worden gebracht en het vertrouwen in de politiek vergroot. De CDU/CSU behaalde in 1983 bijna 50 procent van de stemmen. Het was duidelijk dat de kiezers de interne strijd in de SPD niet hadden gewaardeerd.

Het begrotingstekort was volgens Kohl onder de SPD veel te hoog opgelopen. Door bezuinigingen, het voorkomen van inflatie en het stimuleren van de economische groei wilde Kohl de overheidsfinanciën weer op orde krijgen. Een lastenverlichting voor de bedrijven moest meer werkgelegenheid creëren. De opleving van de internationale economie begin jaren tachtig kwam het handelsland Duitsland ten goede en de economie trok onder de nieuwe regering weer aan.

 

Van een grote breuk met het beleid van Schmidt was echter geen sprake. De regering Kohl ging de meest ingrijpende hervormingen uit de weg. De in 1988 groots aangekondigde belastinghervorming bleef steken in geldgebrek en vervolgens ging het begrotingstekort zelfs weer omhoog.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger