Brieven aan Merkel
Nederland neemt afscheid van een tijdperk

Een initiatief in het kader van het 25-jarig jubileum van het Duitsland Instituut Amsterdam

Deze actie is verlopen. Bekijk de brieven van de winnaars

2021 is een bijzonder jaar voor Duitsland. Na 16 jaar vertrekt Angela Merkel als bondskanselier. Het einde van een tijdperk.

We nodigen je van harte uit om een afscheidsbrief te schrijven aan de vertrekkende bondskanselier. Vanuit jouw expertise of juist heel persoonlijk. Een brief waarin je terugblikt op de afgelopen jaren. Welke dingen zijn jou bijgebleven? Welke bijzondere herinneringen heb je aan haar? Welke erfenis laat ze achter? Maar ook een brief waarin je de ruimte hebt om vooruit te blikken. Wat gun je Merkel? En wat verwacht jij dat voor Duitsland de grootste uitdagingen en kansen van de komende jaren zullen zijn? Vragen waar jij jouw licht op kunt laten schijnen. Door middel van scherpe observaties, een niet-alledaagse visie of juist door een geheel eigen woordkeuze en stijl.

 

Prijzen

Elke inzending vormt een waardevol onderdeel van deze actie en zullen we daarom via social media onder de aandacht brengen. De drie meest memorabele brieven, uitgekozen door een jury, worden met mooie prijzen beloond:

  • Jouw brief wordt aangeboden aan Bondskanselier Merkel.
  • Jouw brief verschijnt bij ons op de website en in ons lustrum-magazine.
  • Je ontvangt een rijk gevuld DIA-Merkel-pakket.

 

De jury bestaat uit:

  • Michèle de Waard, financieel & economisch journalist en auteur van Angela Merkel: een politieke biografie.
  • Floor Houwink ten Cate, theatermaker en regisseur van de electro-opera Merkel.
  • Ton Nijhuis, historicus, politicoloog & filosoof en directeur van het DIA. 

 

Wie kan deelnemen?

Deze brievenactie is voor iedereen. Of je nou student, professional, tussen twee banen of gepensioneerd bent. 

 

Zo werkt het

Je schrijft een afscheidsbrief van maximaal 1000 woorden aan Angela Merkel (korter mag uiteraard ook).

  • Je schrijft de brief in het Nederlands of in het Duits.
  • Je stuurt jouw brief uiterlijk op 1 juni 2021 per mail aan aanmeldingen-dia@uva.nl, onder vermelding van ‘Brief aan Merkel’ in de onderwerpregel of per post aan Duitsland Instituut Amsterdam, t.a.v. de communicatie-afdeling, Postbus 1628, 1000 BP Amsterdam. Vermeld in de mail of brief bovendien je naam, woonplaats en telefoonnummer.
  • De winnaars worden op 31 augustus 2021 bekendgemaakt. Noteer die datum dus alvast in jouw agenda.
  • Tot slot: Het staat jou vrij om te schrijven zoals je wilt, over een onderwerp naar keuze en met een toon die voor jou klopt. Dat mag dus ook best schuren of vragen oproepen. Toch vragen we jou ook om een zekere mate van hoffelijkheid en fatsoen. Brieven die door ons als jury unaniem als ongepast worden beoordeeld, worden gediskwalificeerd van deelname.  

 

Achtergrond van de actie

Deze actie is onderdeel van het 25-jarig bestaan van het Duitsland Instituut in 2021. Een gelegenheid die we aangrijpen om terug te blikken, maar juist ook om vooruit te kijken met het thema ‘Duitsland 2030’. Een jaar waarin we steeds vanuit verschillende perspectieven en expertises het Duitsland van de toekomst, na het tijdperk Merkel, onderzoeken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan politiek, cultuur, economie, klimaat en digitalisering. Meer informatie

 


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger